Kako pratiti i pronaći lokaciju vašeg telefona

Gubitak ili krađa pametnog telefona može biti zastrašujuće iskustvo. Međutim, s tehnologijom koju danas imamo na raspolaganju, moguće je pratiti i pronaći lokaciju vašeg telefona ako je izgubljen ili ukraden. U ovom članku, objasnit ćemo kako koristiti nekoliko metoda i aplikacija koje vam mogu pomoći da pronađete svoj izgubljeni telefon.

Kako pratiti i pronaći lokaciju vašeg telefona

  1. Prva stvar: Aktivirajte “Find My Device” (Pronađi moj uređaj)

Ako koristite Android uređaj, provjerite da li je funkcija “Find My Device” aktivirana. Ova funkcija omogućava vam praćenje i lociranje vašeg Android telefona. Da biste provjerili da li je ova opcija omogućena, pratite ove korake:

  • Otvorite “Settings” (Postavke) na vašem Android uređaju.
  • Kliknite na “Security & Location” (Sigurnost i lokacija).
  • Pronađite opciju “Find My Device” (Pronađi moj uređaj) i provjerite da li je prekidač pored nje uključen.
  1. Koristite Google “Find My Device” na računaru

Ako ste izgubili svoj Android telefon i želite ga pratiti putem računara, možete koristiti Google “Find My Device” uslugu. Otvorite bilo koji web preglednik na vašem računaru i ukucajte “Find My Device” u Google pretraživač. Kliknite na prvi rezultat koji će vas preusmjeriti na stranicu “Find My Device”. Prijavite se na Google račun koji je povezan s vašim izgubljenim telefonom i pratite upute kako biste pronašli njegovu trenutnu lokaciju.

  1. Koristite “Find My iPhone” na drugom Apple uređaju

Ako koristite iPhone, možete koristiti “Find My iPhone” (Pronađi moj iPhone) uslugu da biste pratili lokaciju vašeg izgubljenog uređaja. Otvorite bilo koji web preglednik na drugom Apple uređaju i posjetite iCloud web stranicu (https://www.icloud.com/). Prijavite se na svoj Apple ID koji je povezan s vašim izgubljenim telefonom i kliknite na “Find iPhone” (Pronađi iPhone). Slijedite upute na ekranu kako biste pronašli lokaciju vašeg iPhone uređaja.

  1. Koristite aplikacije za praćenje lokacije

Postoje i brojne aplikacije za praćenje lokacije koje možete preuzeti na svoj pametni telefon. Ove aplikacije mogu vam pomoći da pratite i pronađete vaš telefon ako ga izgubite ili vam bude ukraden. Neki od popularnih aplikacija uključuju:

Ove aplikacije često imaju dodatne funkcije, poput mogućnosti blokiranja telefona ili brisanja podataka iz daljine kako bi se zaštitili vaši podaci.

Važno je napomenuti da praćenje lokacije telefona može zahtijevati da je GPS na uređaju omogućen i da je telefon povezan s internetom kako bi pružio tačne podatke o lokaciji. Ako vaš telefon nije povezan s internetom ili je isključen, praćenje može biti ograničeno.

Nadam se da će vam ovi savjeti i aplikacije pomoći da pronađete svoj izgubljeni telefon ili da zaštitite svoje podatke ako vam bude ukraden. Uvijek je dobro biti pripremljen za takve situacije kako biste smanjili stres i nelagodu u slučaju gubitka telefona.

Kako postaviti lažnu lokaciju na telefonu

Najnovije

Popularno

Više savjeta