Kako najbrže napuniti iPhone?

Donosimo nekoliko savjeta koji će vas naučiti kako najbrže napuniti iPhone. Takođe donosimo i nekoliko jako korisnih informacija o samim punjačima i energiji koja je potreba da se napuni iPhone.

Kako najbrže napuniti iPhone?

Nešto što obavljamo svakodnevno, nekada i više puta u toku dana, je punjenje telefona. U posljednje vrijeme, punjenje telefona u toku noći je postalo neizostavivi ritual. No, nekada se dešava da zaboravimo da nakačimo svoj iPhone na punjač. Evo nekih savjeta kako najbrže napuniti iPhone.

iphone punjač kabalPunjenje direktno sa punjača

Jedan od najčešćih načina punjenja iPhone telefona je uz pomoć USB kabla preko laptop ili desktop računara. Na žalost, ovo nije najefikasniji način punjenja telefona.

USB 1.0 ili USB 2.0 konektori su sposobni da pruže 0.5A, a većina današnjih računara koriste baš ovaj USB standard. Sa druge strane, mnogi imaju i USB 3.0 konektor koji pruža 0.9A što i nije malo ali opet orginalni punjač za iPhone daje 1A. Iz ovoga se može zaključiti da ćete svoj telefon mnogo brže napuniti uz pomoć orginalnog punjača nego uz pomoć računara.

Ako već želite da vam laptop bude ujedno i eksterna baterija onda je USB 3.1 Tip C jedino rješenje jer on pruža do 3A. Nešto više o USB 3.1 Tip C standardu pročitajte OVDJE.

ipad chargerKorisitite iPad punjač

iPad punjač dostavlja 2.1A (12W) što znači da će iPhone napuniti mnogo brže od njegovog orginalnog punjača koji, kako smo pomenuli, dostavlja svega 5W.

Prema iskustvu koje smo imali do sada, a od kako imamo iPad punjač koristimo ga i za iPhone, do sada nismo naišli ni na jedan, jedini problem. iPhone jednostavno povuče brže električnu energiju jer je protok mnogo veći.

Zanimljivo je to da su profili punjenja iPhone 6 Plus telefona i iPad-a, prema testovima “Kill-A-Watt”, potpuno isti. Dakle zaključujemo da ove uređaje možemo puniti sa punjačem od 2.1A. No, za iPhone 5S i ispod je situacija drugačija gdje je potrebno 5W.

Budući da je iPhone 6 Plus sposoban da povuče 12W to nam govori da se on puni znatno brže od ostalih verzija. Primjera radi on se kompletno napuni za nekih 2 sata i 30 minuta koristeći punjač za iPad, a ako se puni orginalnim punjačem koji dolazi uz njega, za potpuno punjenje bi bilo potrebno 3 sata i 45 minuta.

Apple lightning USB kabalKoristite Apple ”Lightning USB” kabel ili punjač

Za najbolje rezultate savjetujemo Lightning USB kabel ili punjač koji dolaze uz telefon. Izbjegavajte one punjače i kablove koji nisu original jer znaju da oštete konektor u samom iPhone-u. Nije isključeno da će se baterija upropastiti ukoliko koristite punjač ili kabel koji nije Apple certifikovan.

Lažni punjači dostavljaju samo pola energije u većini slučajeva što dovodi do sporijeg punjenja uređaja.

Nemojte koristiti iPhone dok se puni

Ovo ste mogli i sami da pretpostavite ali vrijedi spomenuti. Ukoliko ne koristite iPhone tokom punjenja on će se definitivno brže napuniti. Postaviti ga u “Airplane” mode i ugasiti mu WiFi, GPS i ostale potrošače će svakako doprinijeti bržem punjenju.

Naravno, najbolji mogući efekat se postiže gašenjem iPhone-a gdje se punjenje obavlja znatno brže.

 

Izvor: pametnitelefoni.rs

Najnovije

Popularno

Više savjeta