Kako digitalno sačuvati stare fotografije

Odlučite li se da skenirate stare fotografije, na raspolaganju vam je nekoliko rješenja,a mi donosimo dva načina kako digitalno sačuvati stare fotografije.

Kako digitalno sačuvati stare fotografije

Ako ste odlučili digitalno pohraniti hrpu fotografija koje ste sakupili kroz godine, najjednostavnije i najjeftinije rješenje je provući ih kroz Googleovu aplikaciju PhotoScan. PhotoScan je besplatan na iPhoneu i Androidu. Sve što vam je potrebno je Google profil, mobitel s kamerom i ponešto slobodnog vremena.

Jeftinija solucija: Google PhotoScan

Ako vam je plan na brzinu skenirati stare fotografije, ne morate posegnuti za skupim rješenjem poput posvećenog skenera. Uvijek možete uslikati fotografiju pomoću aplikacije za fotografisanje, ali problem je što time riskirate pojavu neočekivanih sjena, vizualne buke i dobre stare refleksije. Google PhotoScan može reducirati smetnje te vas provesti kroz proces skeniranja. Trik kod ove aplikacije je što skenira fotografije pomoću nekoliko zasebnih snimki te je, ako ih koristite, automatski povezana s vašom kolekcijom u Google Photos.

‘Fotografije iz prošlosti upoznaju skener iz budućnosti’, glasi moto Googleove aplikacije PhotoScan

Aplikacija omogućuje skeniranje fotografija kamerom telefona i njihovo čuvanje u memoriji uređaja ili nekom cloud prostoru, što znači da one (teoretski) nikada neće biti izgubljene. Nažalost, nećete uvijek biti zadovoljni kvalitetom napravljene kopije, a to najviše zavisi od toga kakvom kamerom vršite skeniranje stare fotografije. Trudite se da ne koristite blic i da slikate fotografije na mjestu gde ima dosta prirodnog svjetla.

Skuplja solucija: Skener

Za ovu ćete opciju, pored nužne kupnje skenera, morati investirati i ponešto vremena. Skeniranje starih fotografija ne svodi se samo na proces skeniranja, već i na vrijeme potrebno za njihovo imenovanje i sortiranje. S druge strane, ova opcija vam daje apsolutnu kontrolu nad cijelim procesom arhiviranja. Pri kupnji skenera samo vodite računa da uzmete ravni (flatbed) skener, s obzirom na to da spomenuti tip ima najmanju šansu oštetiti vaše fotografije.

Kako vratiti obrisane fotografije na Android uređajima

Instagram eKako

Najnovije

Popularno

Više savjeta