Da li kupiti preklopni telefon

Dok globalni prodaja pametnih telefona pada, jedna kategorija koja se očekuje da će iznenađujuće dobro ići su preklopni telefoni. Samsung je trenutno najveći dobavljač ovih telefona, ali čini se da drugi android proizvođači počinju pridavati više pažnje kada je u pitanju preklopni telefon.

Da li kupiti preklopni telefon

Ali uprkos svim tim inovacijama i očiglednim prednostima korištenja ovih telefona, mi ne mislimo da su dovoljno preporučljive za prosječnog korisnika. Još ne, barem. Donosimo razloge zašto vjerovatno ne biste trebali kupiti preklopni telefon 2023. godine.

Preklopni telefoni su skupi i brzo gube vrijednost

Prvo, obratimo se očiglednom: sklopivi telefoni su i dalje veoma skupi. Poenta je da je sklopiva tehnologija još uvijek u povojima i nema smisla za većinu ljudi. Zato Apple još nije pokrenuo sklopivi iPhone. Ali kao i sa bilo kojim dijelom tehnologije, postat će bolji i jeftiniji s vremenom.

Drugo, ovi telefoni gube svoju vrijednost zaista brzo. Neki uređaji stari samo šest mjeseci  su izgubili gotovo 60% svoje prvobitne cijene.

To je zato što, za razliku od redovnih telefona koji imaju relativno fiksni faktor oblika, preklpni se još razvijaju. To znači da dijelovi unutar njih ne mogu se lako reciklirati u novije modele. Dakle, oni postaju zastarjeli mnogo brže jer ih kompanija više ne treba.

I na kraju, održivost. Budući da dijelovi unutar sklopivih telefona, jer tako brzo zastarjeli, oni neminovno postaju e-otpad.

Ova tehnologija treba više vremena za razvoj

Sklopiva tehnologija postiže napredak, a Samsung u tome prednjači. Ali kako sada stavri stoje, ovi telefoni jednostavno su nepotrebni za većinu ljudi s obzirom na njihove trenutne nedostatke.

Šta Samsung nije učinio – ono što još niko nije učinio, jeste da nas uvjeri zašto biste zapravo željeli sklopivi telefon. I dok se ne može objasniti zašto vrijedi sav dodatni trošak i kompromis, teško nsam je shvatiti zašto bi bili spremni odreći se telefona koji poznajete i volite ga.

Ono što Samsung treba učiniti sa GALAXY FOLD (a ostatak industrije će na kraju trebati učiniti sa svojim vlastitim preklopnim telefonima) je uvjeriti ljude da vrijedi kupiti telefon koji je skuplji, podložniji lomljenju  i zauzima više prostora u džepu.

Trenutno je najgora stvar u tome što vas prisiljavaju na značajne žrtve i kompromise za najvažniji uređaj koji posjedujete: Vaš pametni telefon.

Najnovije

Popularno

Više savjeta