Činjenice koje morate znati o SIM karticama

SIM je skraćenica za Subscriber Identity Module. Sama kartica je način vezivanja korisnika i operatera, i koristi se za identifikaciju i autentikaciju korisnika, te pristup mobilnoj mreži. Na kartici je pohranjen identitet preplatnika (IMSI – International Mobile Subscriber Identity) pomoću kojeg mreža identificira korisnika, te autentikacijski ključ vezan za IMSI.

Činjenice koje morate znati o SIM karticama

Šta tačno SIM kartica radi?

Ne treba vam SIM kartica da uključite telefon. To možete provjeriti sami tako što ćete izvaditi SIM karticu iz telefona i pokrenuti je. Mobitel bi se trebao uključiti sasvim normalno i bez ikakvih problema.

SIM kartica odgovorna je za pohranjivanje svih podataka potrebnih za povezivanje s mobilnom mrežom i telekom operaterom koji vam je izdao SIM karticu.

To uključuje mrežu na koju ste pretplaćeni, vaš telefonski broj i podatke koje možete koristiti na njoj (3G, 4G i 5G). Stoga, ako uklonite SIM karticu, uklonit ćete podatke koji su potrebni telefonu da se poveže na mrežu – i stoga nećete dobiti signal. Ali i dalje može koristiti funkcije telefona kao što su Wi-Fi i slično.

SIM kartice dolaze u različitim veličinama

SIM kartice dolaze u tri različite veličine: Nano, Micro i Standard. Veličina SIM kartice koju vaš telefon prihvata zavisiće od brenda i modela telefona. Stoga, ako želite kupiti novu SIM karticu, samo trebate provjeriti koja je veličina potrebna vašem telefonu i naručiti jednu od ispravnih veličina.

Na sreću, većina mobilnih operatera je ovaj problem riješila vrlo praktično. Kada naručite SIM karticu od operatera, oni će vam dati karticu standardne veličine. Međutim, možete “razbiti” SIM karticu i pretvoriti je u “nano” ili “mikro”.

Neki telefoni vam omogućavaju da imate dvije SIM kartice istovremeno

Kao što možete očekivati ​​od imena, telefon sa dvije SIM kartice omogućuje vam umetanje dvije SIM kartice u jedan telefon. Ovo vam omogućava upravljanje dva različita telefonska broja – jedan po SIM -u – na jednom telefonu. Ovo je veoma zgodno ako želite da odvojite telefonski broj prijatelja i porodice od radnog broja na poslu.

SIM kartica nije povezana ni sa jednim mobilnim telefonom

Kada ubacite SIM karticu u jedan telefon, ona se ne povezuje s tim telefonom zauvijek. Možete ukloniti SIM karticu iz telefona i umetnuti je u novu, na primjer prilikom nadogradnje. Ako vaš novi telefon zahtijeva SIM karticu koja se razlikuje od trenutne, možda ćete morati promijeniti SIM karticu ili naručiti novu. Nažalost, neki telefoni jednostavno neće prihvatiti vašu trenutnu SIM karticu, jer kao što smo rekli ranije u tekstu – postoje tri veličine SIM kartica.

Na zaključanom telefonu morate koristiti karticu specifičnog operatera

“Zaključani” telefon može koristiti samo SIM kartice određenih mobilnih operatera. Obično ćete vidjeti zaključane telefone kada se mrežni operater udruži s proizvođačem uređaja kako bi svojim korisnicima dao ekskluzivan pristup određenom telefonu.

“Otključan” telefon dopušta SIM kartice bilo kojeg davatelja usluga. To može biti telefon koji je napravio proizvođač koji nije vjeran nekom određenom mrežnom operateru. Trgovine mobilnih telefona i mjesta za popravak telefona također mogu “otključati” prethodno zaključani telefon tako da prihvaća bilo koju SIM karticu.

Najnovije

Popularno

Više savjeta