Bežično punjenje telefona, sve prednosti i mane

Šta je zapravo bežično punjenje telefona, poznatije kao “Wireless Charging” tehnologija? Znate li kako funkcioniše bežično punjenje i koji ga telefoni podržavaju?

Punjenje telefona je danas stvar izbora. Na raspolaganju vam je mnogo načina a neki od popularnijih su:

  • standardni način putem kabla
  • putem eksterne baterije (eng. powerbank)
  • putem drugog telefona
  • bežično punjenje telefona (eng. wireless charging)

Međutim koji je od navedenih načina najzgodniji?

Šta je bežično punjenje telefona

Kao što ste vjerovatno pretpostavili iz samog naziva, bežično punjenje se odnosi na transfer električne energije sa naših svakodnevnih izvora (gradske strujne mreže) na telefon, bez povezivanja kablom.

Da bi bežično punjenje bilo moguće neophodno je da telefon sadrži modul koji će mu to omogućiti ili da se taj modul naknadno ugradi uz pomoć futrole. Primjera radi, Samsung Galaxy S6 sadrži integrisan modul tako da telefon već iz kutije podržava bežično punjenje, dok Galaxy S5 zahtjeva posebnu “Wireless Charging S-View” masku na preklop koja sadrži modul za punjenje.bežično punjenje telefona

Oni telefoni koji ne podržavaju istovremeno punjenje putem kabla i bežično, mogu se alternativnim putem prilagoditi za bežično punjenje ali to podrazumijeva malo skuplje maske sa integrisanim modulom u sebi što masku čini većom i težom. Te maske integrisani modul sa telefonom povezuju putem jako tankog microUSB kabla.bežično punjenje telefona

Kako funkcioniše bežično punjenje

Bežično punjenje se postiže tako što se iskorištavaju elektromagnetna polja jednog uređaja (ploča koja emituje električnu energiju) radi prenosa električne energije preko tankog bakarnog navoja (modul) na drugi uređaj. Ta energija sa modula se procesuira i kasnije napaja bateriju. Obzirom da se sva energija prvo skladišti na bakarni namotaj pa se kasnije sprovodi do baterije, ne postoji rizik od varnica, pregrijavanja, električnog šoka i slično, što garantuje bezbjedno korištenje.

bežično punjenje telefonaU prevodu, za bežično punjenje potrebne su dvije stvari:

1 – Ploča koja emituje električnu energiju. To može biti postolje, držač telefona, pregrada neke torbice, bilo šta čega se proizvođači sjete. Bitno je samo da je ploča povezana na struju.

2 – Modul koji prima električnu energiju, odnosno tanak bakarni namotaj koji direktnom vezom, da li preko pinova ili preko microUSB, komunicira sa telefonom.bežično punjenje telefona

Kada se ti uslovi stvore, jednostavnim spuštanjem telefona sa prijemnikom (modulom) na emiter (ploču) započinje se proces punjenja.

Koja je svrha bežičnog punjenja

Punjenje telefona bez kabla je jednostavno zgodno, lako i brzo. Svi znamo da se vremenom kablovi zamrse što punjenje telefona pretvara u dosadan posao. Ovako, uz bežično punjenje samo spustite telefon na ploču i to je to.

Spomenimo i to da većina aerodroma i nekih malo većih željezničkih stanica u svijetu, ima izložene ploče preko kojih putnici mogu da dopune svoj telefon dok čekaju na svoju vožnju ili let.bežično punjenje telefona

No, tu nije kraj benefitima punjenja bez kabla jer je taj standard univerzalan i bukvalno svaki uređaj koji ima podršku bežičnog punjenja može da se puni preko jedne iste ploče. Dakle, to će smanjiti gomile kablova za punjenje svih tih uređaja odnosno pametnih satova, tablet računara i telefona. Lista će se vremenom samo proširiti i zamislite kako će zgodno biti kada sve vaše uređaje napajate putem samo jednog kabla i ploče. Bez gomile adaptera, konektora, zamršenih kablova, kablova u prekidu i još mnogo toga.

Koje su mane bežičnog punjenja

Prednosti i mane postoje kod svih uređaja i njihovog načina rada, pa tako i kod bežičnog punjenja. Punjenje bez kabla može biti sporije od punjenja putem kabla. Takođe, količina potrošene električne energije nekada može biti veća od one koju je telefon primio.

Takođe, dok bežično punite telefon niste u mogućnosti da se zavalite u fotelju i koristite ga već on mora boraviti na ploči. Tačno je da možete koristiti telefon dok se bežično puni ali samo dok je na ploči.

Koji telefoni podržavaju bežično punjenje

Skoro svaki noviji model telefona se može bežično puniti, mada u nekim slučajevima, recimo kod Apple telefona, je potrebno pribjeći alternativama kao što su futrole koje imaju integrisan modul za bežično punjenje.

Sa druge strane, proizvođači kao što su Asus, Google, BlackBerry, Cat, HTC, LG, Kyocera, Motorola, Nokia, Samsung, Sony, Vertu i Yotaphone često svojim vodećim telefonima podare ovaj “talenat”.

 

Izvor: PametniTelefoni.rs

Najnovije

Popularno

Više savjeta