Osnovne funkcije Androida 12 koje morate koristiti od prvog dana

Kada Android 12 dođe do vas, imat ćete mnogo toga za istražiti. Postoje značajne promjene kako u dizajnu tako i u funkciji mobilnog operativnog sistema, što ga čini najmoćnijom, najsigurnijom i zrelijom verzijom Androida do sada. Odabrali smo osnovne funkcije Androida 12 koje morate koristiti od prvog dana.

Osnovne funkcije Androida 12 koje morate koristiti od prvog dana

Brzo odgodite obavještenja

Obavještenja izgledaju malo drugačije u Androidu 12, nakon sveukupnog vizuelnog renoviranja koje je Google dao operativnom sistemu. Jedna od očiglednijih promjena je da svako obavještenje sada dolazi sa malim dugmetom za odgodu u donjem desnom uglu, koje možete dodirnuti da pošaljete upozorenje na neko vrijeme.

Odgađanje obavijesti nije novost za Android, ali pristup jednim dodirom jeste. Kada dodirnete dugme, podrazumjevano ćete odgoditi obavještenja na sat vremena, ali ovo možete promeniti na 15 minuta, 30 minuta ili 2 sata dodirom na padajući meni koji se pojavi.

Napravite skrolujuće snimke ekrana

Scrolling screenshotovi su konačno stigli na Android. Ovi snimci ekrana ne bilježe samo ono što je u tom trenutku na ekranu, već i ono što je skriveno ispod njega, kao što je ostatak dugačke web stranice ili dokumenta. Uvidjet ćete da je korisno u raznim situacijama.

To je ista prečica za snimku ekrana kao i prije, pa držite tipke za napajanje i smanjivanje jačine zvuka da biste uhvatili sve što je na ekranu. Međutim, u Androidu 12 vidjet ćete dugme “Capture more” (“Snimi više”) pored sličice snimka ekrana nakon što ga snimite – dodirnite ovo da biste dodatno proširili snimak ekrana.

Podesite interfejs

Vizuelno, Android 12 usvaja novi jezik dizajna koji Google naziva Material You—kao, dobijate još nekoliko opcija prilagođavanja. Ako želite, možete postaviti menije i druge elemente dizajna da prate šemu boja vaše trenutne pozadine, a tu su i potpuno novi widgeti koje možete pogledati.

Da biste započeli, dodirnite i držite praznu oblast početnog ekrana, a zatim odaberite Widgets da vidite odabir widgeta ili Pozadinu i stil da promijenite cijelu vizualnu temu. U potonjem slučaju, vidjet ćete da možete odabrati boje pozadine za šemu vašeg uređaja.

Lakše dijelite Wi-Fi detalje

Možda ćete morati s nekim podijeliti podatke za prijavu na Wi-Fi. Možda imate ljude kod kuće i želite da se povežete na internet, na primjer, ili ste možda u kafiću s prijateljem i želite im pomoći da se prijave.

Ovo je lakše nego ikad u Androidu 12 – prevucite prstom od vrha ekrana prema dolje, zatim dodirnite Internet i ikonu zupčanika pored mreže na koju ste trenutno povezani. Dodirnite Podijeli i dobićete QR kod koji možete podijeliti s drugim ljudima. Tu je i dugme U blizini na istom ekranu koje će vam omogućiti da bežično prenesete detalje na drugi uređaj.

Brzo isključite kameru ili mikrofon

Android 12 dolazi s nizom novih alata za sigurnost i privatnost, namijenjenih da vam olakšaju upravljanje time šta aplikacije smiju, a šta ne smiju raditi na vašem uređaju. U ove funkcije su uključena dugmad za brze prečice za prekid pristupa vašoj kameri i mikrofonu za sve aplikacije odjednom.

Prevucite nadole od vrha ekrana sa dva prsta da biste pristupili prostoru za brza podešavanja, a zatim dodirnite ikonu olovke (dole lijevo). Vidjet ćete pristup mikrofonu i pristup kameri niže na ekranu – dodirnite ih i držite, a zatim ih povucite prema gore kako bi ovi prekidači uvijek bili dostupni u Brzim postavkama.

Pogledajte šta su vaše aplikacije radile

Ostajući na temi sigurnosti i privatnosti, Android 12 ima novi ekran Privacy Dashboard, koji možete pronaći ako odete u Postavke i odaberete Privatnost, a zatim Nadzorna tabla za privatnost. Ovaj ekran vam pokazuje koje aplikacije koriste koje dozvole (kao što su kontakti ili lokacija) i koliko često ih koriste. Ovo će vam olakšati uočavanje aplikacija koje se loše ponašaju.

Razlika između Android 11 i Android 12 operativnog sistema

Najnovije

Popularno

Više savjeta