Zašto piti sok od šipka

Sok od šipka ima više antioksidansa nego većina drugih voćnih sokova, crveno vino ili zeleni čaj. Ako ga još uvijek niste probali, sad je pravo vrijeme!. Djeluje antibakterijski, posebno je koristan protiv štetnih bakterija u želucu i mjehuru, kakva je Escherichia coli koja uzrokuje bolne infekcije i ozbiljne želučane tegobe.

Zašto piti sok od šipka

Sadrži folnu kiselinu

Samo jednom čašom ovog bogatog soka možete podmiriti svoju dnevnu potrebu za folnom kiselinom, što je izuzetno važno za trudnice, ali i starije osobe. Samim time smanjujete rizik od razvijanja depresije.

Jača imunitet

Za podizanje imuniteta i prevenciju zdravstvenih poremećaja stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju 2,5 decilitra svježe pripremljenog ili kvalitetnog kupovnog soka šipka.

Antioksidansi

Sjemenke šipka imaju živopisnu crvenu boju od polifenola. Ove hemikalije su snažni antioksidansi. Šipkov sok sadrži veće razine antioksidansa od većine ostalih voćnih sokova. Sadrži i tri puta više antioksidansa od crvenog vina i zelenog čaja. Antioksidansi u soku od šipka mogu pomoći u uklanjanju slobodnih radikala, štite stanice od oštećenja i smanjuju upale.

Vitamin C

Sok jednog šipka sadrži više od 40 posto vaše dnevne potrebe za vitaminom C. Vitamin C se može razgraditi kada se pasterizira, pa se odlučite za domaći ili svježi sok od šipka kako biste maksimalno iskoristili hranjive sastojke.

Zaštita od Alzheimerove bolesti

Smatra se da antioksidansi u soku i njihova visoka koncentracija zaustavljaju napredak Alzheimerove bolesti i štite pamćenje.

Probava

Sok od šipka može smanjiti upalu u crijevima i poboljšati probavu. Može biti od koristi osobama s Crohnovom bolešću, ulceroznim kolitisom i drugim upalnim bolestima crijeva. Iako postoje sukobljena uvjerenja i istraživanja o tome pogoršava li sok od šipka simptome proljeva, većina liječnika preporučuje ga izbjegavati dok se ne osjećate bolje i simptomi se ne smire.

Protuupalno

Šipkov sok ima moćna protuupalna svojstva zbog visoke koncentracije antioksidanata. Može pomoći smanjiti upalu u cijelom tijelu i spriječiti oksidativni stres i oštećenja.

Artritis

Flavonoli u soku od šipka mogu pomoći blokiranju upale koja pridonosi osteoartritisu i oštećenju hrskavice. Trenutno se proučava sok zbog njegovih potencijalnih učinaka na osteoporozu, reumatoidni artritis i druge vrste artritisa i upale zglobova.

Bolesti srca

Sok od šipka smatra se najboljim sokom za zdravlje srca. Čini se da štiti srce i arterije. Mala istraživanja pokazala su da sok poboljšava protok krvi i sprečava arterije da postanu krute i zadebljane. Također može usporiti rast plaka i nakupljanje kolesterola u arterijama. Ali šipak može negativno reagirati na lijekove za krvni tlak i kolesterol poput statina. Obavezno razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego što se konzumirate sok od šipka ili uzimate dodatak prehrani na bazi šipka.

Krvni tlak

Pijenje soka od šipka dnevno može također pomoći sniziti sistolički krvni tlak. Opsežni pregled randomiziranih kontroliranih ispitivanja ustvrdio je da bi za zdravlje srca bilo korisno svakodnevno uključivati ​​sok od šipka.

Antivirusno

Šipak se također pokazao kao antibakterijski i antivirusni u laboratorijskim testovima. Proučavaju se njihovi učinci na uobičajene infekcije i viruse.

Bogato je vitaminima

Uz vitamin C i vitamin E, Sok od šipka je dobar izvor folata, kalija i vitamina K. Bez obzira odlučite li dodati šipak u svakodnevnu prehranu ili ga samo s vremena na vrijeme popijete, provjerite da li proizvod 100 % čisti sok od šipka, bez dodanog šećera.

Pamćenje

Prema nedavnoj studiji pijenje 2,5 dcl soka od šipka dnevno može poboljšati učenje i pamćenje.

Seksualna izvedba i plodnost

Koncentracija antioksidanata soka od šipka i sposobnost utjecaja na oksidativni stres čine ga potencijalnom pomoći kod plodnosti. Pokazalo se da oksidativni stres uzrokuje disfunkciju sperme i smanjuje plodnost kod žena. Pokazano je i da sok pomaže u smanjenju oksidativnog stresa u posteljici. Ali istraživači još ne znaju koje bi to koristi moglo pružiti. Pijenje soka od šipka može povećati i razinu testosterona kod muškaraca i žena, jednog od glavnih hormona iza spolnog nagona.

Dijabetes

Sok od šipka tradicionalno se koristio kao lijek za dijabetes na Bliskom Istoku i u Indiji. Iako je još uvijek mnogo nepoznato o učincima šipka na dijabetes, to može pomoći u smanjenju otpornosti na inzulin i snižavanju šećera u krvi.

Najnovije

Popularno

Više savjeta