Upale desni krive su za osteoporozu i srčane bolesti

Pri rutinskom pregledu usne šupljine, osim higijene zuba, uočljiva je prisutnost upale desni, a istraživanja govore da 40 posto pacijenata s upaljenom gingivom ima ozbiljne sistemske bolesti, najčešće dijabetes, srčane bolesti ili osteoporozu, kaže dr. Vesna Furtinger za 24sata.

Upale desni krive su za osteoporozu i srčane bolesti

Stomatologinja dodaje kako je 60 posto upalnih promjena na gingivi posljedica loše higijene i nestat će počne li pacijent održavati pravilnu higijenu usne šupljine. Ako se i dalje ne bude brinuo o higijeni, krajnji rezultat bit će gubitak zuba.

Povezanost oralnog i općeg zdravlja prepoznale su i Svjetska zdravstvena organizacija ( WHO) te Svjetska stomatološka federacija (FDI), koje su međusobnim sporazumom o suradnji oralno zdravlje proglasile dijelom integralnog zdravlja. Posebno je neugodna povezanost dijabetesa i desni.

– Visoka razina šećera u krvi pogoduje bakterijama, one uzrokuju upalu, a svaka upala smanjuje djelotvornost inzulina da pretvara šećere u energiju. Osobe oboljele od dijabetesa, ako kontroliraju osnovnu bolest, bitno smanjuju i upale u ustima. Iako nije do kraja jasno, uočeno je da više od 90 posto pacijenata oboljelih od srčanih bolesti ima poteškoća s upalom desni. U zdravih osoba taj je postotak oko 60 posto. Današnje spoznaje rasvijetlile su da upala desni utječe direktno na krvne stanice i podiže krvni tlak, a posljedica su razne srčane bolesti – govori dr. Vesna Furtinger.

Uz dijabetes i srčane bolesti, danas se u vezu sa zdravljem usne šupljine dovodi i osteoporoza. Iako veza nije u potpunosti dokazana, neki autori smatraju da upala desni direktno oslabljuje već ionako oslabljenu kost. Neprekidna istraživanja otkrila su povezanost reumatoidnog artritisa i periodontalne bolesti.

Liječenje parodonta smanjuje bolove kod oboljelih, a neka su istraživanja pokazala da neliječena parodontna bolest utječe na stanje pluća i opstruktivnu plućnu bolest.

Očito je da su opće bolesti povezane sa stanjem zdravlja usne šupljine. Zato je izuzetno važno educirati i građane i zdravstveno osoblje o važnosti redovitih posjeta stomatologu, a to se posebno odnosi na oboljele od neke kronične bolesti, upozorava dr. Furtinger.

Postoje istraživanja koja upućuju na to da upala desni utječe i na novorođenčad, njihovo prerano rođenje i malu porođajnu težinu. Zbog toga je od izuzetne važnosti uključiti stomatologa u tim koji brine o zdravlju trudnice.

– U trudnoći zbog hormonalnih promjena dolazi do zadebljanja sluznice usne šupljine pa se češće javljaju krvarenja zubnog mesa. Jutarnja povraćanja također negativno utječu na zdravlje zubi jer se povećava kiselost u ustima i rastapa caklina – objašnjava Dean Cekić, doktor dentalne medicine.

Buduće majke trebaju pojačati preventivnu terapiju i češće odlaziti na stomatološke preglede kako bi se pojava karijesa spriječila na vrijeme.

– Uobičajeno je na stomatološke preglede dolaziti jedanput u šest mjeseci, no trudnicama se preporučuje da stomatologa posjete svaka tri mjeseca – savjetuje dr. Dean Cekić.

Najnovije

Popularno

Više savjeta