Tijelo nakon carskog reza – Kako mu pomoći da se što prije oporavi

Kada se radi o carskom rezu, neke mame unaprijed planiraju ovu opciju, ali druge moraju na ovaj način donijeti bebu na svijet zbog neke komplikacije ili okolnosti. Bez obzira kojoj grupi pripadate, trebali biste znati da je oporavak od carskog reza danas mnogo lakši i jednostavniji, ukoliko slušate svoje tijelo i smjernice medicinskog osoblja. Takođe, niko neće ni primjetiti da ste imali carski rez jer u većini slučajeva ožiljci nisu uočljivi ili su jedva vidljivi golim okom, ukoliko ih pravilno njegujete. Uz mere predostrožnosti i malo strpljenja, možete efikasno pomoći sebi da lakše prođete kroz ovu intervenciju.

Tijelo nakon carskog reza – Kako mu pomoći da se što prije oporavi

Prvi dan nakon carskog reza

Potpuno je normalno osjećati se slabo i umorno nakon operacije i porođaja. Anestezija koju dobijete može prouzrokovati vrtoglavicu, mučninu, iscrpljenost i osjećaj bespomoćnosti. Iz ovih razloga ćete ostati u bolnici nekoliko dana kako bi vam stručnjaci mogli da vam pomognu. Prvih nekoliko sati ili dana ćete provesti odmarajući se, nakon čega ćete početi da ustajete uz pomoć medicinskog osoblja. Ustajanje je važno kako bi se što prije uspostavila normalna funkcija crijevnog trakta i kako bi se mišići vratili u prirodan položaj. Važno je da ne požurujete sami sebe i osluškujete svoje tijelo kako biste mu pružili najbolju moguću njegu.

Rana i ožiljci

Već u bolnici ćete naučiti kako da vodite brigu o rani i minimizujete mogućnost nastajanja ožiljčanog tkiva. Medicinsko osoblje će vam sanirati ranu i staviti zavoj, a na vama je da ranu ne dodirujete, da ne otvarate zavoj, ili da podižete bilo šta teško kako ne biste omeli proces zarastanja. Nakon nekog vremena, kada sami počnete da njegujete ranu, bilo bi dobro da preduzmete odgovarajuće higijenske mjere i koristite preparate za tretman ožiljka. Efikasna krema za ožiljke poslije operacije, koja uspješno smanjuje posljedice reza, može vam puno pomoći u ovoj namjeri. Nakon izvjesnog perioda redovne upotrebe i tretiranja ožiljka na ovaj način, posljedice bi trebale biti minimalne, a ožiljak jedva vidljiv.

Pravilna ishrana

Prvih nekoliko dana nakon intervencije bićete na tečnoj dijeti koja uključuje vodu, čaj i supu. Važno je pridržavati se ovog režima ishrane kako biste izbjegli nadutost i stomačne probleme koji mogu dovesti do bolova i komplikacija. Nakon toga, raznolika i uravnotežena ishrana, bogata vlaknima, trebala bi vam pomoći da se brže oporavite. Nemali broj majki se odlučuje za konzumiranje namirnica za koje se smatra da mogu podstaći laktaciju. Šta god da bude vaš izbor, pokušajte da obroci budu raznovrsni i uravnoteženi, jer vaše tijelo prolazi kroz proces oporavka i treba energiju.

Beba i aktivnosti

Sasvim je normalno i razumljivo da želite da preuzmete brigu i starate se o svojoj bebi čim se ona rodi. Međutim, nemojte zaboraviti da je carski rez komplikovana operacija i najprije morate voditi računa o sebi. Vaše tijelo će biti iscrpljeno i trebaće mu odmor, ali sa druge strane, vježbanje i aktivnost su podjednako važni. Savet koji stručnjaci rado daju, jeste da pokušate da se prilagodite bebinom ritmu. Mali broj mama može zaspati svaki put kada njihova beba spava, ali barem pokušajte da se odmorite za to vrijeme. Takođe, pokušajte da iskoristite lijepo vrijeme i što je moguće više uživate u šetnji sa bebom.

Mentalno zdravlje

Porođaj nije samo fizički izazov, već i psihički. Osim brige i razmišljanja o tome da li je beba dobro i da li će porođaj proteći kako je planirano, ima još mnogo stvari koje muče svaku mamu. Žene koje očekuju svoju prvu bebu su uglavnom nešto zabrinutije od onih koje već znaju šta mogu da očekuju. Dozvolite sebi da se osjećate slabo i uplašeno. Nije preporučljivo porediti tuđe iskustvo sa svojim, jer ne postoje dvije iste žene, pa ni dva ista porođaja. Pokušajte da ostanete pozitivni i u miru same sa sobom, kako biste spremno donijeli svoju bebu na svijet.

Mentalna i fizička priprema, pravilna ishrana i njega, mogu da vam budu moćni saveznici kada je oporavak od carskog reza u pitanju. Najvažnije je osluškivati sebe i pružiti svom organizmu sve što mu je potrebno, kako bi se što prije oporavio.

Najnovije

Popularno

Više savjeta