Šta je endometrioza i kako nastaje?

Endometrioza je stanje u kome se tkivo koje oblaže unutrašnjost materice – endometrijum, nađe i na drugim mjestima. Nalazi se kod oko 10 posto žena u reproduktivnom periodu, a najčešće se dijagnoza postavlja u tridesetim i četrdesetim godinama života. Najčešća mjesta gdje se može naći endometrioza su trbušna maramica, jajnici, jajovodi, bešika, ureteri, crijeva i tzv. Douglasov prostor, iza materice.

Šta je endometrioza

Problemi nastaju kada endometrijum koji se ne nalazi više u materici reaguje na hormonalne promjene karakteristične za menstrualni ciklus i počne da krvari tokom ciklusa, kao i unutrašnjost materice. Tkivo koje se nalazi oko promjene reaguje na krvarenje, a može doći i do stvaranja priraslica. Sve ovo može da dovede do bolova u periodu oko i tokom menstruacije.

Problem endometrioze se često nalazi kod žena koje imaju teškoće sa ostajanjem u drugom stanju. Zapaljenski procesi koji su posljedica reakcije okolnog tkiva na krvarenja mogu dovesti do oštećenja spermatozoida ili jajne ćelije ili uticati na njihovo kretanje jajovodom, a mogu uzrokovati i začepljenje jajovoda.

Najčešći simptom endometrioze je stalni bol, koji se pojačava prije i tokom menstrualnog krvarenja. U zavisnosti od toga gdje je mjesto endometrioze, može doći do bola prilikom stolice, odnosa ili mokrenja, ali mnoge žene nemaju nikakve tegobe.

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, ginekološkog pregleda i ultrazvučnog pregleda, ali je najpouzdanija dijagnoza koja se postavi tokom laparoskopije.

Terapija endometrioze je medikamentozna – lijekovima, i hirurška, tokom koje se uklanjaju mjesta na kojima je tkivo endometrijuma, i poslije koje obično ide terapija lijekovima nekoliko mjeseci. Lijekovi koji se daju su kontraceptivi, sam progesteron ili tzv. agonisti hormona GnRH. Potrebne su redovne kontrole nakon operacija, jer postoji mogućnost da se endometrioza ponovo javi.

 

(Ljepota&Zdravlje)

Najnovije

Popularno

Više savjeta