Španski naučnici tvrde: Gljivična infekcija uzrok Alzheimerove bolesti

Alzheimerovu bolest uzrokuje gljivična infekcija koja raste u mozgu, saopštili su španski naučnici.

U sivoj materiji i krvnim sudovima svih lica kod kojih je dijagnosticirana demencija pronađeni su kvasac i buđ ili plijesan, dok, nasuprot tome, kod zdravih ljudi nije bilo gljivica.

Španski istraživači vjeruju da bi gljivična infekcija mogla lako objasniti sve simptome Alzheimerove bolesti, uključujući sporo napredovanje i uključenost sistema imuniteta, te da su gljivice uzrok ove neurodegenerativne bolesti, piše list Daily Mail.

Naučnici sa Univerziteta u Madridu otkrili su tragove nekoliko tipova gljivica u mozgu 11 umrlih osoba, a kod kojih je prethodno dijagnosticirana Alzheimerova bolest.

Oni tvrde da različiti tipovi gljivica mogu pomoći da se objasni zašto se ova bolest različito manifestuje od pacijenta do pacijenta.

Ukoliko je tačno da bolest uzrokuju gljivice, to znači da bi postojeći antigljivični lijekovi mogli biti moćno oružje u borbi protiv ove bolesti.

Vođa tima rekao je da su potrebna dodatna klinička testiranja radi utvrđivanja efekata gljivične infekcije.

“Postoji veliki broj veoma efikasnih antigljivičnih jedinjenja s niskim nivoom toksičnosti”, rekao je on.

Prošlog mjeseca su britanski naučnici iznijeli teoriju da se infekcija širi transfuzijom krvi, operativnim i stomatološkim zahvatom.

Ranije je smatrano da Alzheimerovu bolest uzrokuju loši geni ili kombinacija loše sreće i starosti, podsjeća Daily Mail.

Ova istraživanja mogla bi dodatno istaći bojazni da Alzheimer prelazi sa osobe na osobu, odnosno da je riječ o zaraznoj bolesti.

Nova saznanja mogla bi voditi novim načinima liječenja bolesti koja ljudima oduzima moć govora i pamćenja, ali i dostojanstvo.

 

(Srna)

Najnovije

Popularno

Više savjeta