Simptomi gihta i kako ga liječiti

Giht je upala zglobova (artritis) uzrokovana odlaganjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Simptomi gihta su nagli napadi jake boli, crvenilo i oticanje zglobova. Čaj od koprive, maslačka, preslice, pirike, zlatnice ili breze, kamilice, vrijeska i kore vrbe potaknut će bubrege na rad i bolje izlučivanje urina, a s njim će se iz krvi odstraniti i višak urata tj.mokraćne kiseline

U imenu ove bolesti riječ artritis upućuje na upalu. Sve što na latinskom jeziku završava na itis je upala. U ovom slučaju radi se o upali zglobova zbog povišenih vrijednosti urata tj.urične ili mokraćne kiseline i u krvi i u urinu. Te vrijednosti u laboratorijskim mjerenjima dostižu svoje maksimalne vrijednosti od oko 300 do 320 za žene, a oko 400 za muškarce.

Mehanizam nastanka gihta

Prvi, najveći i osnovni krivac je prehrana prebogata proteinima i bjelančevinama. Previše mesa i mesnih proizvoda, mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja i eventualno mahunarki u naš krvotok uvodi te bjelančevine kao aminokiseline. Sav višak aminokiselina metabolizira se preko purina i pirimidina u urate, kristaliće koji se odlažu u malim zglobovima i naravno izazivaju upalu i jake bolove.

Bolest će dodatno pogoršati manjak kretanja s posljedično slabijom cirkulacijom. Nedovoljno uzimanje tekućine otežava rad bubrega, njegovo filtriranje krvi a ujedno niti mokrenje neće biti dovoljno da izluči višak urične kiseline. Zato je važno uzimanje dovoljnih količina tekućine, najbolje ljekovitog čaja u količini od jedne do dvije litre dnevno.

Simptomi gihta

Bolest najčešće počinje s jakim bolovima, crvenilom i oticanjem palca na nozi tzv. podagra. Pacijent se gotovo ne smije pokriti ni plahtom po toj nozi. Crvenilo i bol se može proširiti i na skočni zglob i potkoljenicu. U svakom slučaju kretanje je jako otežano. Pacijent u ambulanti kod svog liječnika dobije lijek protiv bolova i lijek za bolju diurezu (mokrenje) i naravno upute za dijetalnu prehranu.

Od lijekova, to su najčešće Indometacin i Alopurinol. No,ja ću te uputiti na biljnu terapiju s kojom ćeš se vrlo brzo riješiti svih gore navedenih simptoma. Ujedno, od ove terapije nećeš imati nikakvih nuspojava.

Fitoterapija

Čaj od koprive, maslačka, preslice, pirike, zlatnice ili breze, kamilice, vrijeska, kore vrbe. Sve ove biljke potaknut će bubrege na rad i bolje izlučivanje urina, a s njim će se iz krvi odstraniti i višak urata tj.mokraćne kiseline. Kamilica, vrba i vrijesak će ujedno djelovati protuupalno i smanjivati bolove. Ovisno o dobi, akutnim ili kroničnim promjenama,ovu čajnu mješavinu ću prilagoditi od pacijenta do pacijenta. Uz čaj se piju i biljne kapi na bazi vrbe, kamilice, bazge i maslačka ili čička. Od 50 do 100 kapi dnevno je dovoljna doza za većinu pacijenata.

Gel ili tonik

Za masažu ili obloge dodajem gel ili tonik protiv gihta. Potrebno ih je namazati dva puta dnevno, a ljekovite biljke (borovica,čempres,ružmarin,menta) će se iz gela/tonika za 5 do 7 minuta upiti i resorbirati u potkožno tkivo i krvotok, i počet će djelovati na bolju cirkulaciju i prokrvljenost bolesnog zgloba. Što je prokrvljenost bolja, to će se kristalići  i sav višak upalnih stanica i detritusa brže odstraniti i ”otplaviti” iz zgloba.

Prehrana

Ovo je jako važan dio terapije, bez toga ćeš se vrlo sporo liječiti, a i giht će ti se vraćati. Pacijenti koji boluju od gihta moraju biti svjesni jedne stvari, a to je da u prehrani moraju paziti na bjelančevine. Evo primjera:

Loša prehrana

Doručak: mlijeko ili bijela kava, salama ili sir, kruh
Ručak: meso, bilo kakvo pa i riba
Večera: jaja, kravlji mekani sir i sl.
Kao što vidite, u sva tri obroka su sadržane namirnice s bjelančevinama. Njih treba u potpunosti izbaciti u početku terapije ili ih svesti na jedan obrok dnevno.

Dobra prehrana

Doručak: integralni kruh, putar, pekmez, med.
Ručak: špageti ili neko tjesto s povrćem ili varivo od zelenjave i krumpira, mrkve.
Večera: voće, tofu, žganci.

Kao što ste primijetili, vegetarijanska prehrana je poželjna. Odnosno treba izbjegavati bjelančevine koje su najviše zastupljene u mesu i siru. No, takva prehrana je dovoljna u prvih desetak dana terapije, a onda se pomalo uvodi i meso, riba i mliječni proizvodi, ali postepeno, prvo u jedan, pa zatim u dva obroka.

Možda ti se čini rigorozno, ali dovoljno se sjetiti kako te boli zglob ili kako te je bolio. Ne ponovilo se! Zato se primi terapije i budi i ostanite zdravi.

Najnovije

Popularno

Više savjeta