Pet signala da vam prijeti infarkt za mjesec dana

Ako znate da slušate svoj organizam i naučite da prepoznajete ključne signale, možete da smanjite šansu da, već koliko sutra, ne dobijete srčani udar. Vjerovali ili ne, muškarci i žene imaju potpuno drugačije simptome srčanih bolesti, a kod dama se neki od njih pojavljuju čak 30 dana prije nego što dođe do akutnog infarkta miokarda.

Pet signala da vam prijeti infarkt za mjesec dana

Evo na šta bi trebalo da obratite pažnju i koji to simptomi ukazuju da bi pod hitno trebalo da zakažete pregled kod interniste ili kardiologa.

Jako ste umorni ili vas muči nesanica

Ukoliko se već neko vrijeme osjećate umornije nego inače, čak i kad ne radite ništa toliko iscrpljujuće, to može da predstavlja upozorenje da se koronarna arterija suzila u ozbiljnoj mjeri. Smanjen dotok krvi u srce dovodi do povećanog rada srčane pumpe, što čini da se osjećamo malaksalo i premoreno, a da pritom ne možemo uveče da zaspimo.

Kratak dah

Žene koje teško dolaze do daha nalaze se pod ogromnim rizikom od srčanog udara. Stvar je u tome što respiratorni i kardiovaskularni sistem zavise jedan od drugog. Pa tako, kad srce dobija manje krvi, samim tim i pluća raspolažu s manje kiseonika, a posljedica svega toga je otežano disanje.

Mišićna slabost

Smanjen protok krvi dovodi do toga da čitavo tijelo pati od manjka kiseonika. Cirkulacija krvi je sve lošija, tako da mišići ne mogu normalno da rade.

Vrtoglavica, mučnina i preznojavanje

Ukoliko imate neobjašnjiv napad vrtoglavice ili vas obliva hladan znoj, sasvim je moguće da se nalazite u predinfarktnom stanju. Ovaj simptom naročito je izražen kad osoba naglo ustane, jer je krv ne uspjeva na vrijeme da stigne do mozga.

Neprijatan osjećaj u grudima

Što se koronarna arterija više sužava, onemogućavajući normalan protvok krvi, to se pojačava “žiganje” u predelu grudi. S vremenom, počinju probadanja, a potom i bol.

EVO ŠTA MOŽETE DA PREDUZMETE:

S obzirom na to da se zna da žene imaju nešto blaže simptome, koje je lako potcjeniti i odbaciti kao nešto drugo sve do trenutka dok ne bude prekasno, važno je da dame slušaju svoje tijelo i ne ignorišu ove znakove.

Obavezna je posjeta ljekaru, koji bi osim mjerenja pritiska u EKG-a trebalo da vas uputi da uradite krvnu sliku, test opterećenja, ultrazvuk srca i pluća. Ukoliko postoje ozbiljni pokazatelji da nešto nije u redu, trebalo bi da vas pošalju i na angiografiju.

Ono što je možda i najvažnije jeste da, posebno ako imate porodičnu istoriju srčanih bolesti, a osećate da se nešto neuobičajeno dešava s vašim organizmom, insistirate da vam se uradi barem deo ovih pregleda.

Nažalost, mnogo pacijentkinja našle su se u situaciji da im lekari kažu “ma nije to ništa, pod stresom ste i anksiozni”, da bi one nakon par dana završile u hitnoj pomoći sa simptomima težeg srčanog udara.

Najnovije

Popularno

Više savjeta