Operacija katarakte – Šta predstavlja i kada je pravo vrijeme da se obavi

Nemogućnost jasnog i preciznog vida predstavlja veliki problem u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, što posljedično narušava kvalitet života i opšti osjećaj dobrog zdravlja. Kada se javi problem sa kataraktom, operacija je pouzdano rješenje da se ona odstrani, a život ponovo gledamo punim sjajem.

Operacija katarakte – Šta predstavlja i kada je pravo vrijeme da se obavi

Narušen vid

Katarakta je očno oboljenje, koje se uobičajeno javlja sa starenjem, premda do nje može doći i zbog prethodnih bolesti oka. Kod ove bolesti, jasnoća i uopšte kvalitet vida bivaju narušeni jer prirodno sočivo oka biva zamućeno, tj. nastaje izvjesna mrena. U tom slučaju više ne pomažu ni naočare ni kontaktna sočiva, već se problem mora trajno otkloniti, a rješenje za to upravo je operacija katarakte.

Manifestacija oboljenja

Ova bolest oka razvija se sporo i neosetno, tako da njene simptome i nije uvijek lako brzo uočiti. Prvi simptomi odnose se na pojavu mutnog vida, čiji intenzitet s protokom vremena biva sve jači, a pacijent se spontano na njega navikava. Meijnjaju se i percepcije boja, a kako se svjetlo ne prelama na pravilan način, može se javiti i specifičan odsjaj ili poduplavanje predmeta u koje se gleda. Kako bolest napreduje, naočare za vid i sočiva više nisu od pomoći kao ranije, dioptrija nije odgovarajuća, a obavljanje svakodnevnih aktivnosti biva sve teže do nekad poptuno rizično ili nemoguće – kao što je, na primjer, vožnja automobila.

Pomoć biva neophodna

Kada neka osoba uoči da sa vidom ima problema, da više ne vidi kao ranije i da se ta situacija pogoršava, bez obzira na očna pomagala, prirodno će posjetiti oftalmologa. Za pregled će se posebno odlučiti kada postane svjesna da je obavljanje dnevnih aktivnosti naročito otežano. Način za rješavanje ovog problema jeste operacija katarakte, a kada je pravo vrijeme za ovu intervenciju, zavisi od samog pacijenta, premda je blagovremeno otkrivanje i brzo djelovanje uvijek preporučljivo.

Prije intervencije

Nakon osnovnog pregleda i definisanja bolesti i potrebe za operacijom katarakte, nužno je obaviti preoperativni pregled. Posebni pregledi posebno su potrebni na primjer kod pacijenata koji imaju dijabetes ili kardivaskularna oboljenja ili pak neke druge specifične bolesti. U svakom slučaju, kompletnu pripremu potrebno je obaviti pažljivo i stručno, iako ova operacije nije naročito komplikovana, već je gotovo bezbolna i mogućno ju je izvesti na pacijentima svih godina.

Operativni tok

Ovaj operativni zahvat naziva se i fakoemulzifikacija, a suštinski to je ultrazvučno skidanje ove mrene. Predstavlja faktički lasersku operaciju kojom se očno sočivo koje je zamućeno uklanja iz oka, a na njegovo mjesto se umeće vještačko sočivo, pri čemu su njegove specifične karakteristike u skladu sa potrebama i željama samog pacijenta – postoji više vrsta ovih sočiva, ona mogu sadržati dioptriju u sebi i njima se mogu izvršiti pojedine korekcije vida. Važno je napomenuti da se operacija katarakte izvodi savremenom i bezbjednom metodom, da nije bolna i da se izvodi za desetak minuta.

Oporavak

Operacija katarakte izvodi se brzo, uz djelovanje lokalne anestezije koja se postiže ukapavanje kapi za oči. Nakon intervencije, pacijent bi trebalo da u bolnici bude još oko dva sata, a potom odlazi kući, premda je za potpuni oporavak i vraćanje uvriježenim navikama potrebno oko sedmicu dana. Načelno, oporavak je brz, ali je važno slijediti uputstva ljekara i slušati savjete, pa treba posebno paziti da se slučajno ne povrijedi, čuvati ga od vjetra, prašine, izbjegavati fizičke aktivnosti i sl., uz kontinuirano korišćenje prepisanih kapi ili lekova.

Postoperativni period je kraći i oporavak jednostavniji kada mrena nije potpuno sazrela, dakle, što se prije pristupi operaciji katarakte, odstranjenje problema i vraćanje uobičajenim aktivnostima brže je i lakše. Potom slijede redovne kontrole, u početku češće, a kasnije nekoliko puta godišnje.

Uspješno rješenje

Operativno liječenje očne mrene siguran je put ka otklanjanju problema sa vidom koji se mogu javiti. Sama intervencija sprovodi se inovativnim metodama, koje su brze i pouzdane, a rješenje biva potpuno trajno. Osim što se rješava zdravstveni problem, umnogome se poboljšava kvalitet života i pospješuje osećaj zadovoljstva jer bez preciznog vida brojne aktivnosti ne možemo obavljati s lakoćom i uspjehom. Operacija katarakte može se sprovoditi na jednom ili oba oka, s vremenskom distancom između intervencija, sam zahvat nije bolan, kao ni oporavak koji ne traje dugo.

Vrijeme za odluku

Operacija katarakte je odličan i provjeren način uklanjanja sive mrene iz oka, koja može nastati usljed starenja ili drugih okolnosti, često neosjetno, a potom izazvati velike poteškoće. U kom će se trenutku pacijent odlučiti za ovu intervenciju je individualno, ali je svakako bolje što prije, uz prethodno obavljene preglede i konsultacije sa ljekarom specijalistom.

Najnovije

Popularno

Više savjeta