Na koje načine možemo ojačati imunitet kod djece?

Od kada ste postali roditelj, vjerovatno ste se mnogo puta zapitali kako neka djeca kada se prehlade imaju blage simptome, dok se kod drugih mališana razvijaju neka teža stanja, poput upale nekog organa. Imunitet predstavlja sposobnost organizma da se odbrani od mnogih infekcija, bolesti i štetnih materija, a da bi se organizam uspješno izborio sa raznim izazovima potrebno je da urođeni i stečeni imunitet funkcionišu kao jedinstven sistem.

Na koje načine možemo ojačati imunitet kod djece?

Stečeni i urođeni imunitet – koja je razlika?

Svi se rađamo sa urođenim imunitetom, koji može biti aktivni ili pasivni. Aktivni urođeni imunitet stičemo tokom neke infekcije, dok se pasivni urođeni imunitet prenosi putem krvi sa majke na dijete, kroz antitijela koja se stvaraju u organizmu majke.

S druge strane, stečeni imunitet se gradi tokom života. Organizam je nekad izložen nekoj vrsti antigena i potrebno je da razvije određena antitijela za taj antigen. Imunitet kod djece se gradi sve do 12 godine, kada dječiji imunitet poprima karakteristike koje se vezuju za imunitet odraslih ljudi.

Jačanje imuniteta prirodnim putem

Koliko ste puta čuli da zdravlje na usta ulazi? Zaista je tako, pa je jako bitno da od samog rođenja  djeteta, roditelji zdravim i izbalansiranim namirnicama utiču na jačanje imuniteta svoje djece. Kolostrum, žuta tečnost koja prethodi mlijeku bogata je antitijelima koja su veoma važna. Majčino mlijeko je čarobni napitak, koji štiti dijete od raznih vrsta infekcija. Dijete bi u toku dana trebalo da ima bar 3 glavna obroka i 2 užine. Svježe voće i povrće sadrže fitonutrijente koji proizvode bijela krvna zrnca, koja su ključna u borbi protiv infekcija. Da bi se pravilno razvijala i rasla, djeci je potrebno da imaju kvalitetan i nesmetan san, zavisno od svog uzrasta.

Potrudite se da dijete bude fizički aktivno svakog dana. Boravak na svježem vazduhu ili bavljenje nekim sportom, blagotvorno će uticati na aktiviranje imuniteta. Preporučuje se da popiju dnevno 8 čaša nekog napitka, vode, mlijeka, ili čak prirodnih sokova. Kada je dijete bolesno, potrebno je pojačati unos tečnosti, da ne bi došlo do dehidracije organizma. Pratite kalendar vakcinacije i vakcinišite dijete na vrijeme.

Potrudite se da od rođenja uspostavite zdrave navike u njegovoj higijeni. Naučite ga da je jako važno da opere ruke nakon boravka na otvorenom, poslije maženja životinja, kao i prije i poslije jela. Zapamtite, roditelji su uzor svojoj djeci, pa se potrudite da usvojite zdrave životne navike, poput pravilne ishrane i redovnog vežbanja.

Suplementi i imunitet kod dece

Suplementi nikako ne treba da budu zamjena za zdravu i balansiranu ishranu, ali postoje situacije kada je neophodno pružiti podršku organizmu kroz određene dodatke ishrani. Vitamini C i E su neophodni da bi se osnažila fizička barijera organizma. Ćelijski imunitet ćete podići ukoliko uzimate vitamin D, kao i vitamine B6 i B12. Cink je od izuzetnog značaja u izgradnji dobrog imuniteta, a nedovoljan unos cinka tokom života, predstavlja okidač za razne vrste bolesti. Dok se nalaze u fazi razvoja, djeci je neophodan redovan unos cinka, kako bi organizam pravilno funkcionisao.

Probiotici – da ili ne?

Najviše oprečnih mišljenja izaziva uzimanje probiotika ili dobrih bakterija. Neki naučnici se zalažu za redovno uzimanje probiotika, dok su drugi mišljenja da probiotici nemaju nikakvo dejstvo i da njihovo uzimanje može donijeti više štete nego koristi organizmu. Svakako je neophodno da prije korišćenja bilo kakvih suplemenata za jačanje muniteta kod djece, potražite savjet ljekara. I zapamtite, dobar dejčiji imunitet je prioritet svakog roditelja..

Otkako se dijete rodi vrlo je bitno da mu posvetimo dovoljno pažnje kada je njegov imunitet u pitanju. Najbolje bi bilo kada bi mogao vremenom prirodno da ga stekne, kroz unos raznog voća, povrća i mesa, kroz boravak u prirodi i bavljenje sportom, ali ako je potrebno, slobodno mu dajte određena suplementa poput sirupa, koji će mu pomoću u podizanju imuniteta. Svakako predlažemo da se konsultujete sa izabranim pedijatrom koji će vam pomoći oko izbora suplementa za imunitet.

 

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta