Mliječni zubi kod djece

Kako bi se dijete što prije naviklo na zubara, te kako se ne bi bojalo odlaska zubaru, trebali bi ga što prije i što češće odvoditi zubaru čak i dok su prisutni mliječni zubi. Česte posjete zubaru, će smanjiti potrebu za intervencijom, te će se dijete početi tamo ugodno osjećati i samo će održavati zube.

Zube treba početi prati odmah nakon nicanja. Dok je beba još mala, i dok još nije navršila godinu dana, zubiće treba prati tako da se oko prsta omota čista i vlažna gaza, s kojom će se prebrisati izrasli zubići djeteta. Kada dijete navrši godinu dana, može početi higijena četkicom za zube, koju ćete na početku vi izvršavati dok se dijete ne nauči samo prati zube. Važno je da zube ne perete s puno paste za zube, i da ih se na kraju temeljito ispere.

Mliječni zubi

Odmah nakon što niknu mliječni zubići moguća je pojava karijesa. Karijes najčešće nastaje kod djece koja piju slatke napitke u velikim količinama, i to iz bočice. Kako bi to izbjegli odlazite redovito na preglede kod zubara, te izbjegavajte davanje slatkih napitaka djetetu. Pokvareni mliječni zubić može jako boljeti i ometati dijete kod konzumiranja hrane, što će usporiti njegov razvoj.

Pokvareni mliječni zubi se nikada ne smiju vaditi van. Mliječni zubi su čuvari prostora za trajne zube, i kako bi osigurali dobar prostor za trajne zube, ne smiju se nasilno čupati van, nego se trebaju pustiti da sami otpadnu.

Za ljepši osmijeh djeteta, lakše žvakanje hrane i razgovijetno pričanje važno je da dijete što ranije i na vrijeme vodite na pregleda kod zubara, koji će sankcionirati sve probleme vezane za zdravlje zubića vašeg mališana.

Prije navršene dvije godine, svome djetetu možete održavati higijenu zuba samo s mekanom četkicom za zube i običnom vodom, tek nakon navršene dvije godine dijete smije koristiti pastu za pranje zuba.

Najnovije

Popularno

Više savjeta