Mikroskopske “bombice” pokazale se uspješnim u liječenju raka

Naučnici Nanomedicinskog laboratorija Univerziteta u Manchesteru u Velikoj Britaniji osmislili su tzv. mikroskopske bombice ili kesice koje izravno djeluju na tumor i imaju zadatak otkloniti neželjenje pojave tokom liječenja raka, prenosi Anadolu Agency (AA).

Mikroskopske “bombice” pokazale se uspješnim u liječenju raka

Naime, radi se o malim kesicama, liposomima, koji eksplodiraju na višoj tjelesnoj temperaturi te lijek koji u sebi nose direktno šalju na kancerogene ćelije.

Jedan od članova naučnog tima ovog Univerziteta je i prof. dr. Kostas Kostarelos. On je kazao kako kesice koje su osmislili na normalnoj tjelesnoj temperaturi se kreću bez ispuštanja lijeka koji u sebi sadrže.

“Kada se kesica približi kancerogenoj ćeliji u tom dijelu pojačavamo temperaturu sa vanjske strane. Kada tumor dostigne temperaturu od 42 stepena kesica eksplodira i ispušta lijek. Ovaj sistem do sada smo koristili za tumore na koži, predjelu glave i vrata i pokazao se kao vrlo uspješan”, rekao je Kostarelos.

Dodao je kako je ovaj sistem isproban na miševima u laboratoriji, gdje se također pokazao kao vrlpo uspješan. Ono što je također, bitno naglasiti je i to da miševi nisu uginuli.

Britanski institut za istraživanja raka ovaj izum će predstaviti od 1. do 4. novembra na konferenciji u Liverpoolu.

Znanstvena studija otkrila kako ljudi dobivaju većinu rakova i tumora

(AA)

Najnovije

Popularno

Više savjeta