Kako se inhalirati kod kuće

Već su se stari Egipćani inhalirali kako bi ublažili tegobe izazvane prehladom, odčepili začepljeni nos i sinuse, pročistili dišne puteve, sinuse, ali i kožu lica jer dok se pariš, otvaraju se pore, a koža dobiva tretman kao  u sauni. U ovo doba godine virusne infekcije veoma su česte i kod djece i odraslih, a kako bi sami sebi pomogli nerijetko pribjegavamo inhalatorima. Inhalatori se koriste u liječenju različitih bolesti respiratornog sustava te za smirivanje i otvaranje nosnih prolaza kako bi se simptomi prehlada i gripa što prije povukli. Ako niste u prilici nabaviti neki inhalator uvijek vam ostaje opcija inhalacije kod kuće.

Postoji nekoliko načina inhaliranja, ali svi se svode na lonac proključale vode i dodavanje aromatičnog bilja ili eteričnih ulja te udisanje pare.

Kako se inhalirati kod kuće

Najčešće se koristi onaj najjednostavniji način inhaliranja koji izgleda ovako:

  • Stavi otprilike litru vode u posudu i ostavi da proključa. Posudu makni s vatre.
  • Dodaj dvije šake suhog, aromatičnog bilja i ostavi poklopljeno 5-10 minuta.
  • Stavi posudu na stol, uzmi ručnik, nagni se nad posudu, ručnikom prekrij glavu da dobiješ svojevrsni ‘šator’.
  • Inhaliraj se desetak minuta. To znači da ćeš što dublje, polako, udisati pare iz posude.

Osim ove tehnike inhalacije, istu možeš provesti pod tušem ili u kadi, ali tada je puno praktičnije koristiti eterična ulja. Ukapaj 20-ak kapi eteričnih ulja mente, eukalitusa, kadulje ili čajevca u tuš kabinu, pusti vodu kroz tuš, zatvori vrata kabine i pričekaj minutu da se napravi para pa uđi unutra i duboko diši.

Kada se i koliko inhalirati?

Inhalacija se preporučuje kod prehlada, gripe, sezonskih viroza i alergija kod kojih dolazi do začepljenja dišnih puteva i otežanog disanja. Osim kod bolesti, inhalacija pomaže i kod nesanice, odnosno povećava kvalitetu sna. Studija provedena 2019., prenosi Insider, pokazala je kako je inhalacija pred odlazak na počinak ispitanicima pomogla da prije zaspu, smanjila razinu anksioznosti i povećala kvalitetu sna.  Kod začepljenih dišnih puteva i problema sa sinusima preporučuje se inhalirati najmanje jednom dnevno, a po mogućnosti i dva do tri puta.

Eterična ulja poboljšavaju pamćenje i raspoloženje

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta