Kako se dijagnostikuje poremećaj funkcije štitne žlijezde?

Štitna žlijezda nalazi se u podnožju vrata, ispred dušnika. U njoj nastaju dva hormona – tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). Ovi hormoni kontrolišu metabolizam organizma – način na koji organizam radi. Kada štitna žlijezda radi kako treba, metabolizam dobro funkcioniše. Lučenje hormona štitne žlijezde kontroliše hipofiza, koja se nalazi u mozgu, i to preko hormona koji se u njoj luči – tiroid-stimulišućeg hormona (TSH).

Kako se dijagnostikuje poremećaj funkcije štitne žlijezde?

Poremećaj funkcije štitne žlijezde dijagnostikuje se određenim anamnestičkim podacima, testovima i pregledima. Sam pregled radi se tokom gutanja – ljekar pregleda štitnu žlijezdu prilikom gutanja, što olakšava pregled njene veličine i strukture.

Provjerava se i izgled i stanje kože, očiju i bilježi tjelesna masa, a često se radi i ultrazvučni pregled štitne žlijezde, tokom koga se, ako se uoče čvorovi, može uraditi i njihova punkcija.

Poremećaj rada štitne žlijezde može ići u pravcu njene smanjene funkcije, povećane funkcije ili postojanja autoimunog oboljenja, Hashimoto tireoiditisa.

(Ljepota&Zdravlje)

Instagram eKako

Najnovije

Popularno

Više savjeta