Kako da se izborite s vaginalnim infekcijama?

Prepoznavanje simptoma genitalnih infekcija pomoći će vam da se lakše s njima izborite, kao i da se na pravi način zaštitite…

Genitalna kandidijaza predstavlja najčešći tip vaginalne infekcije kod žena reproduktivnog životnog doba i danas se ona smatra primarnom vaginalnom infekcijom. Bakterijska vaginoza (ranije označena kao nespecifični vaginitis) na drugom mjestu je po učestalosti i predstavlja upornu vaginalnu infekciju.

Kandidijaza

Gotovo uvijek nastaje kao posljedica autoinfekcije, odnosno infekcije gljivicama koje normalno nastanjuju čovjekov organizam i koje se iz određenih razloga u određenom trenutku počnu intenzivno razmnožavati. Najčešći razlozi su: prekomjerna upotreba antibiotika širokog spektra, kortikosteroida, imunosupresiva, upotreba kontraceptivnih tableta, prekomjerna higijena polnih organa upotrebom alkalnih sapuna koji uništavaju normalnu floru sluzokože, trudnoća, menstruacija, neadekvatan veš, neadekvatni higijenski ulošci, neregulisana šećerna bolest… Simptomi su pojačan bjeličasti sekret, intenzivan svrab i iritacija u predjelu vagine i vulve. Sekret je bjeličast, gust kao sir, bez mirisa. Na zidovima vagine i na vulvi prisutan je otok i crvenilo. Infekcija se vrlo lako dijagnostikuje na osnovu kliničke slike i/ili laboratorijskom (mikrobiološkom) analizom vaginalnog sekreta. Liječi se antimikoticima u obliku vaginaleta, krema ili tableta.

Bakterijska vaginoza

Ovo je u osnovi poremećaj normalne bakterijske flore vagine, najčešće u vezi s gubitkom protektivnog laktobacila koji normalno živi u vagini i prisutna je predominacija anaerobnih bakterija (Gardnerella vaginalis). Iako patogeneza i način prenošenja bakterijske vaginoze nisu u potpunosti poznati, danas je moguće gotovo kod svih pacijentkinja postaviti dijagnozu i sprovesti efikasnu terapiju. Manifestuje se postojanjem sivo-bjeličastog homogenog vaginalnog sekreta, neprijatnog mirisa, svraba i senzacije pečenja i bola. Karakterističan miris se često pojačava nakon intimnih odnosa i poslije menstruacije. Bakterijska vaginoza se liječi preparatima metronidazola koji se koriste lokalno (vaginaleta) ili kao tablete za oralnu primjenu. U posljednje vrijeme zbog upornosti i čestih recidiva predlaže se lokalna terapija, oralni lijek (metronidazol) i na kraju vaginalni probiotik koji služi za regulaciju (obnovu) vaginalne flore.

S obzirom na to da su kandidijaza i bakterijska vaginoza veoma uporne, potrebno je:

1. Adekvatno liječenje lokalnim preparatima i sistemski u vidu tableta za oralnu primjenu (antimikotici i antibiotici)

2. Kod vrlo upornih infekcija tragati za stanjima (bolesti) koja su sama po sebi doprinoseći faktori za nastanak infekcije. Liječiti ili sanirati osnovnu bolest (dijabetes) ili stanje (pad imuniteta).

3. Izbjegavati vaginalna ispiranja, parfimisane higijenske proizvode, preparate za intimnu higijenu, tijesnu odjeću, sintetički veš, dnevne uloške. Sve ovo može da naruši ravnotežu vaginalne flore.

4. Nositi pamučni veš umjesto vještačkih materijala, redovno održavati higijenu intimne regije naročito poslije sporta ili treninga i izbjegavati usku odjeću.

5. Nakon liječenja infekcije obavezno uraditi kontrolne briseve radi utvrđivanja efikasnosti terapije.

Dermatoze

Nisu rijetki kontaktni dermatitisi, ekcemi i alergijske manifestacije u genitalnoj regiji. Promjene se manifestuju najčešće na koži genitalne i analne regije u vidu svraba, otoka i crvenila. Uzrok ili provocirajući faktor mogu da budu razni preparati za intimnu higijenu, intimni pirsing, deterdženti i omekšivači za rublje, lateks u kondomima, sintetička odjeća. Takve promjene saniramo uz prethodnu konsultaciju s dermatovenerologom.

Seksualno prenosive bolesti

Mnoge SPB mogu da uzrokuju vaginalnu iritaciju. Treba misliti na trihomonijazu, hlamidiju, mikoplazmu, ureplazmu i HPV infekciju (polne bradavice ili kondilome). Infekcija izazvana humanim papiloma virusom je najvjerovatnije najraširenija SPB (neki izvori navode da čak oko 70 posto odraslih osoba biva inficirano u toku života), ali je najveći broj asimptomatski. Ukoliko se dijagnostikuje SPB, obično se liječe oba partnera.

Da biste zaštitili sebe i druge od SPB:

– Koristite kondom prilikom svakog intimnog odnosa

– Izbjegavajte često mijenjanje partnera

– Ako mislite da ste zaraženi, izbjegavajte seksualni kontakt i posjetite ljekara

– Ako dobijete simptome kao što su genitalni sekret, peckanje, neobičan bol ili osip, odmah konsultujte ljekara i nemojte imati intimne odnose dok ne utvrdite da li ste zaraženi.

 

(Ljepotaizdravlje.ba)

Najnovije

Popularno

Više savjeta