Domaći lijekovi koje i doktori preporučuju

Nema potrebe da se, svaki put kada vas zaboli glava, opečete se, boli vas grlo ili imate konstipaciju, “kljukate” lijekovima. Možete da ih izliječite i stvarima koje već imate u kuhinji.

Domaći lijekovi koje i doktori preporučuju

Opekotine

Ukoliko je opekotina mala, kao kada, na primjer, opečete prst o peglu za veš ili ringlu, dovoljno je da držite ruku pod mlazom hladne vode oko 10 minuta. Takođe, dobra opcija je da na mjesto opekotine namažete malo margarina. “Umjesto hlađenja, bolja opcija je margarin koji će ‘zarobiti’ toplotu”, savjetuje dr Džefri Pelegrino.

Glavobolja

Najbolji “klasični” lijek za glavobolju je led, kažu stručnjaci. Noviji lijekovi za glavobolju su možda efikasniji, ali brojne studije su pokazale da je i led efikasan kod migrena. Najbolje je da nekoliko minuta držite led na zadnjem delu glave, skoro do vrata.

Bol u grlu

Najbolji domaći lijek za upaljeno grlo nalazi se u vašoj kuhinji. Naravno, ukoliko imate temperaturu ili neke druge simptome, trebalo bi da se javite ljekaru, ali ako vas samo grebe u grlu, dovoljno je da ga ispirate mješavinom vode i soli, kaže dr Hagen.

Konstipacija

Do konstipacije ili zatvora dolazi zbog problema sa varenjem. Studija je pokazala da konzumiranje 12 suvih šljiva dnevno, ima daleko bolje efekte na regulisanje varenja nego savremeni lijekovi.

 

(Ljepotaizdravlje.ba)

Najnovije

Popularno

Više savjeta