Cjepivo protiv HPV-a može izazvati teški i bolni sindrom

Novo izvješće utemeljeno na medicinskoj dokumentaciji ukupno 45 osoba iz 13 zemalja ukazuje na mogućnost razvoja kronične bolesti nazvane »kompleksni regionalni bolni sindrom« (CRPS), ubrzo nakon cijepljenja protiv HPV-a.

Cjepivo protiv HPV-a može izazvati teški i bolni sindrom

Kod 43 od spomenutih 45 djevojaka, zdravstvene su teškoće bile prisutne i četiri godine nakon cijepljenja, a intenzitet im je bio takav da nisu bile u mogućnosti polaziti školu ili raditi.  Ubrzo nakon cijepljenja protiv HPV-a došlo je do razvoja kronične neuropatske boli, jakog umora i izražene autonomne disfunkcije.

Većina osoba bila je cijepljena Gardasilom, njih 79 posto, dok je 21 posto primilo Cervarix. CRPS je prema definiciji izuzetno zahtjevan za liječenje, a može biti posljedica oštećenja perifernog živčanog sustava ili se javiti samostalno.
Nema uzročno-posljedične veze

Cjepivo protiv HPV-a, prema podacima Europske agencije za lijekove (EMA) je primilo više od 72 milijuna ljudi, a klinička ispitivanja provedena na desecima tisuća cijepljenih nisu utvrdila uzročno-posljedičnu vezu između cijepljenja protiv HPV-a i atipičnog bolnog sindroma.

Izvješća o pojedinačnim slučajevima, kakvo je i ovo koje je sastavio tim liječnika na čelu s Manuelom Martínez-Lavínom iz Nacionalnog kardiološkog instituta Ignacio Chávez iz Mexico Cityja, smatra dio stručnjaka, ne mogu biti znanstveno relevantna.
Zabrinutost roditelja

Ipak Europska agencija za lijekove u srpnju je započela novu procjenu cjepiva protiv HPV-a zbog više izvješća o pojavi kompleksnog regionalnog bolnog sindroma i sindroma posturalne ortostatske tahikardije. Do daljnjeg, dok procjena ne bude dovršena, stav je da korist od tog cjepiva nadilazi rizike i treba ga koristiti kao zaštitu od opakog virusa koji izaziva zloćudnu bolest.

– Nesumnjivo, neke će djevojke nakon što prime HPV-cjepivo dobiti na lutriji ili upoznati ljubav svog života. Kad biste dobili na uvid takve slučajeve, biste li pomislili da cjepivo donosi sreću? – ilustrirao je dvojbe oko cjepiva Eduardo L. Franco, onkolog Sveučilišta McGill u Montrealu. Loše se stvari, kaže ovaj liječnik, događaju stalno, baš kao i dobre.

“Ako imate milijune djevojaka i mladića koji se podvrgavaju medicinskoj intervenciji i pridajete im posebnu pažnju, naići ćete na mnogo slučajeva s malom kliničkom vjerodostojnošću. To ne dokazuje uzročno-posljedičnu vezu”, smatra Franco.

 

(Dnevno.hr)

Najnovije

Popularno

Više savjeta