Broj madeža na koži pokazatelj rizika za pojavu melanoma

Više od 11 madeža na ruci ukazuje na mogućnost povećanog rizika od pojave melanoma, pokazuje britansko istraživanje koje prenosi BBC.

Broj madeža na koži pokazatelj rizika za pojavu melanoma

Broj madeža na desnoj ruci dobar je pokazatelj ukupnog broja madeža na tijelu, otkrili su znanstvenici. Više od stotinu ukazuje na pet puta veći rizik pojave te vrste raka kože. To bi moglo pomoći liječnicima opće prakse da otkriju koje su osobe izložene najvećem riziku.

Znanstvenici s King's College London u istraživanju su koristili podatke tri tisuće blizanaca u Britaniji. Znanstvenici su proučavali  veliku skupinu sestara blizanki tijekom osam godina prikupljajući podatke o vrsti kože, pjegama i madežima.

Nakon što su iste metode primjenili na manjoj skupini od  400 muškaraca i žena koji su oboljeli od melanoma došli su do brzog i jednostavnog načina da procijene rizik od pojave raka kože.

Žene s više od sedam madeža na desnoj ruci imale su devet puta veći rizik da na čitavom tijelu imaju više od 50 madeža. One s više od 11 madeža na toj ruci imale su veće izglede da na čitavom tijelu imaju više od stotinu madeža što znači da su imale veći rizik od pojave melanoma.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu British Journal of Dermatology.

 

(Fena)

Najnovije

Popularno

Više savjeta