6 nuspojava nakon antibebi pilula

Prije početka uzimanja kontracepcijskih pilula vjerojatno si proučila sve moguće nuspojave koje bi ti se mogle pojaviti ako ih počneš piti, ali znaš li što se sve događa tijelu nakon prestanka uzimanja pilula? Osim pojave jačih menstrualnih bolova, možeš čak i smršavjeti.

6 nuspojava nakon antibebi pilula

Doznaj ostale simptome

1. Jače i bolnije mjesečnice

Mnoge žene počnu uzimati pilule baš zbog jakih i bolnih mjesečnica, pa ako si prije njihova uzimanja imala takve probleme, velika je šansa da će se oni vratiti nakon prestanka uzimanja pilula. To je zato što je pilula regulirala povišene razine progesterona i estrogena i zaustavljala ovulaciju koja brojnim ženama uzrokuje bol onih dana u mjesecu.

2. Izgubit ćeš na težini

Istraživanja su pokazala da trećina žena smršavi nakon prestanka uzimanja pilula, trećina se udeblja, a trećina ostane na istoj kilaži koju je imala dok je pila pilule. To može ovisiti o raznim čimbenicima, prvenstveno o metabolizmu i hormonima. Ako si se udebljala kada si počela piti kontracepciju, vjerojatno ćeš nakon prestanka konzumacije izgubiti nekoliko kilograma.
3. Grudi ti se mogu smanjiti

Ako su ti grudi narasle kada si počela piti pilule, vjerojatno će ti se smanjiti kada ih prestaneš konzumirati zbog regulacije hormona progesterona i estrogena.

4. Povećat će ti se želja za seksom

Jedna od najčešćih boljki koje navode žene koje piju pilule je smanjen libido. Zbog nedostatka ovulacije, ponekad žene nemaju ni seksualnu želju ni dovoljnu vlažnost vagine, ali prestankom konzumacije kontracepcije vjerojatno će se seksualna želja opet unormaliti.

5. Jači simptomi PMS-a

Ako si i prija početka uzimanja pilula imala snažne simptome PMS-a, oni će se vjerojatno vratiti nakon prestanka uzimanja kontracepcije. Zato možeš ponovno očekivati razdražljivost, glavobolje i želju za slatkim.

6. Povratak akni

Neke žene počinju piti pilule baš zbog velikih problema s aknama jer kontracepcija smanjuje razinu hormona testosterona i tako sprječava nastanak akni. Velika je mogućnost da će ti se akne vratiti ako prestaneš konzumirati pilule, ali najbolje bi bilo prije prestanka konzumacije posjetiti dermatologa kako bi ti savjetovao kako spriječiti nastanak akni.

Najnovije

Popularno

Više savjeta