Zašto „Incognito mode“ nije uvijek privatan

U današnjem digitalnom dobu, mnogi od nas koriste različite načine zaštite privatnosti tokom surfanja internetom. Jedan od tih načina je i popularna opcija pod nazivom „Incognito mode“, koju nude većina modernih web pregledača poput Chrome-a, Firefox-a i Edge-a. Međutim, mnogi korisnici nisu svjesni da iako ovaj mod omogućava određenu razinu privatnosti, on nije apsolutno siguran niti potpuno anoniman. U ovom članku, istražit ćemo zašto „Incognito mode“ nije uvijek privatan i na koje načine vaša online aktivnost može biti praćena.

Zašto „Incognito mode“ nije uvijek privatan

  1. Iako se u “Incognito modu” ne čuvaju lokalno podaci o vašem pregledavanju, vaš internet servis pružatelj (ISP) i dalje može pratiti koje web stranice posjećujete. Vaši posjećeni sajtovi su i dalje vidljivi vašem ISP-u, iako ne i vašoj porodici ili prijateljima na istom računarstvu.
  2. Svaki uređaj koji je povezan s internetom ima jedinstvenu IP adresu. Iako se u “Incognito modu” ne čuvaju podaci o posjećenim web stranicama na vašem uređaju, vaša IP adresa je i dalje vidljiva web stranicama koje posećujete. To znači da web stranice i dalje mogu pratiti vašu lokaciju i povezati vašu IP adresu s vašim aktivnostima.
  3. Kolačići su male datoteke koje web stranice često koriste za praćenje vaših aktivnosti na internetu. Iako se u “Incognito modu” kolačići automatski brišu nakon što zatvorite prozor pregledača, mnoge web stranice i dalje mogu koristiti tehnike praćenja koje nisu oslanjaju na kolačiće.
  4. Ako koristite “Incognito mod” za posjetu web stranica na kojima se morate prijaviti, vaša aktivnost može biti povezana s vašim korisničkim računom. To znači da web stranice i dalje mogu pratiti što radite, iako ste u “Incognito modu”.
  5. Mnoge web stranice koriste alate trećih strana, poput oglašivačkih mreža, za praćenje korisničke aktivnosti. Ovi alati mogu pratiti vaše aktivnosti čak i kad ste u “Incognito modu” i kreirati profil vaših interesa.
  6. Ako koristite javne Wi-Fi mreže dok ste u “Incognito modu”, vaša privatnost može biti ugrožena. Javne mreže često su manje sigurne i podložne napadima hakera, što može rezultirati curenjem vaših podataka.
  7. Vaši DNS upiti (Domain Name System) također mogu odati koje web stranice posjećujete. Iako se ne čuvaju lokalno u “Incognito modu”, vaš pregledač mora uputiti upite DNS serverima kako bi pronašao tražene web stranice.

Dakle, iako “Incognito mod” može pružiti određenu razinu privatnosti, važno je shvatiti da nije apsolutna zaštita od praćenja. Ako stvarno želite maksimizirati svoju privatnost na internetu, preporučuje se korištenje VPN-a (Virtual Private Network) i dodatnih alatki za zaštitu privatnosti. Također je važno biti svjestan da ni “Incognito mod” ne štiti od praćenja fizički na računarima koje drugi koriste, kao što su računari u školi ili na poslu. U konačnici, važno je razumjeti granice ovog moda i primjenjivati ga uz svijest o njegovim ograničenjima kako biste bolje zaštitili svoju privatnost na internetu.

Najnovije

Popularno

Više savjeta