Šta je internet stranica i kako funkcioniše?

U današnje vrijeme internet stranica je nešto bez čega se ne može zamisliti poslovanje većine firmi i poslova. Svi bitni podaci i informacije tako su dostupni „online“, odnosno u bilo koje vrijeme (24/7).

Šta je internet stranica i kako funkcioniše?

Internet stranica je skup stranica (dokumenata kojima se pristupa preko interneta), kao ove koje sada vidite. Internet stranica je ono što vidite na ekranu kada upišete web adresu, kliknete na poveznicu (link) ili navedete upit u neki od pretraživača (npr. google).

Kada Vam neko daje adresu svoje internet stranice, to se općenito odnosi na početnu stranicu gdje bi trebali saznati koje informacije stranica sadržava. Sa početne stranice pomoću poveznica (linkova) možete doći do drugih dijelova stranice. Internet stranice se mogu sastojati od jedne stranice ili desetak pa čak i stotine stranica, ovisno o tome što vlasnik stranice pokušava ostvariti.

Zašto ljudi posjećuju neku internet stranicu?

Za to postoje dva primarna razloga, a to su:

  1. Da bi pronašli informacije koje su im potrebne. Postoje različiti razlozi traženja informacija na internetu, od izrade školske zadaće, do traženja kontakata pojedine ustanove ili restorana, itd.
  2. Da naprave neku radnju, npr. kupe novi bestseler, preuzmu novu verziju aplikacije ili možda sudjeluju u online raspravi, itd.

Najvažnija stvar koju treba zapamtiti je da ne radite internet stranice za sebe, jer Vi već znate sve informacije vezane uz svoje proizvode i usluge. Internet stranice moraju biti prilagođene posjetiteljima, na način da sadrže sve potrebne informacije te budu sistematizirane kako bi posjetitelj lako pronašao te informacije.

Što se postiže internet stranicama?

  • Dobivate vidljivost na internetu
  • Jednostavan pristup podacima o proizvodima i kontaktima
  • Izvrstan komunikacijski kanal
  • Dostupnost 24/7, i u trenutku kada je trgovina ili poslovnica zatvorena
  • Globalni pristup
  • Ogroman potencijal
  • Najniža cijena promocije
  • Praktičnost

Kako naučiti programirati i izrađivati web stranice

Internet stranice su vaš prvi kontakt sa potencijalnim kupcima i korisnicima vaših proizvoda i usluga pa je od iznimne važnosti tačno, precizno, jednostavno i efikasno prezentirati vašu firmu.

Kako internet stranica funkcioniše?

Već smo spomenuli da je internet stranica skup dokumenata poznatijih kao web stranice koje sadrže podatke (tekst, slike, audio, video…). Stranice su povezane hipervezama (poveznicama), koje kada se odaberu odvedu korisnika na drugo mjesto. To može biti neka druga podstranica, drugo mjesto na istoj stranici, ili neka druga internet stranica.

Internet stranice su napisane u jeziku koji se zove HyperText Markup Language (HTML). HTML govori internet preglednicima (programi koji služe za pretraživanje interneta, kao što su Internet Explorer, Firefox, Opera, Safari, i Google Chrome ) koje informacije da prikazuju te u kojem formatu.

Web stranice su pohranjene na serveru, što čini mrežu računala dizajniranih za pohranu web stranica. Pružatelji hosting usluge prodaju i održavaju prostor na serveru. Hosting Vaše stranice na serveru osigurava otvorenost (dostupnost) stranice za javnost.

Izvor: https://softwise.hr/hr_HR/

Najnovije

Popularno

Više savjeta