Kako su nastala imena Google, Amazon, Yahoo i Wikipedia

Većina ljudi je već čula za ove njih ali vjerovatno malo njih zna kako su nastala imena ovih kompanija. U nastavku teksta pročitajte par zanimljivosti vezanih za to.

Kako su nastala imena Google, Amazon, Yahoo i Wikipedia

Amazon

Jeff Bezos, osnivač Amazona, htio je u 90-im godinama da mu prvo slovo online-knjižare bude A, kako bi ga Yahoo izlistavao među prvim pozicijama (tadašnji glavni pretraživač Yahoo je svoje rezultate izlistavao po alfabetskom redu). Njegova prvobitna ideja je bila „Abracadabra“. Njegov advokat ja prilikom telefonskog razgovora razumio da se ova online-knjižara treba da zove „cadaver“, tj. kadaver. Ta ideja je propala. Kasnije je Jeff Bezos nadošao na ime „Amazon“.

Yahoo

Osnivači ovog online pretraživača, Jerry Yang i David Filo su naziv našli u romanu „Guliverova putovanja“ gdje se spominje jedno haotično pleme po imenu „Yahoo“.

Google

Ovaj naziv je nastao greškom. Larry Page je svog pretraživača htio da nazove po broju „googol“ (naziv za broj koji počinje sa 1 a slijedi ga sto nula). Nije bio siguran kako se piše, pa je jednostavno napisao onako kako mu se činilo ispravnim. Tako je i nastalo „Google“, iako je kasnije saznao da je neispravno.

Wikipedia

Programer Ward Cunningham je svoju internet ideju prvobitno nazvao „Quick-Web“. Prilikom godišnjeg odmora na Havajima, primijetio je trajekt koji se zvao „Wiki Wiki“. „Wiki“ na havajanskom jeziku znači „brz“. Tako je nastao naziv „Wikipedia“.

Najnovije

Popularno

Više savjeta