Kako se zaštititi na internetu

Svakog korisnika bi trebalo zanimati kako se zaštititi na internetu jer tu vladaju mnoge opasnosti tako da je neophodno poduzeti neke korake kako bi osigurali što bolju zaštitu. Ako vas zanima kako se lako zaštititi na internetu donosimo vam nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći u tome.

Savjeti kako se zaštititi na internetu

1Izbjegavajte javne kompjutere. Računar u internet kafeu, hotelu, opštini, na fakultetu ili školi nije baš najbolji izbor za logovanje na lične mejl i druge naloge, a posebno za onlajn banking.

2Čitajte čemu sve aplikacije pristupaju. Prije nego što instalirate programe na kompjuter ili aplikacije na telefon pročitajte čemu program ili aplikacija traži pristup (pozivi, mikrofon, kamera, lista poruka, pristup drugim aplikacijama).

3Uvjerite se da je sajt bezbjedan, prije nego što unesete svoje lične podatke na bilo koji sajt. Sigurni sajtovi imaju katanac sa lijeve strane polja za upisivanje adrese sajta, kao i “https” umjesto “http” oznake prije adrese samog sajta. Izbjegavajte onlajn kupovine u kojima se troši puno novca.

4Pravite rezervne kopije podataka. Hardver i softver sklon je padu. Kad-tad će vas izdati, a do tada pravite redovne rezervne kopije podataka na neki eksterni disk ili Cloud.

5Koristite sveobuhvatan sistem za zaštitu. Neki antivirus paket, koji vas neće štititi samo od virusa i veb napada, nego i neki koji će vam osigurati unos lozinki, kupovinu onlajn, zaštititi vas od spam-a i drugih malware napasti, kako na PC-ju, tako i na tabletu i telefonu.

Izvor: mondo.ba

Najnovije

Popularno

Više savjeta