Kako pomoću slike pretraživati Google

Google pretraživač nudi mnoge mogućnosti a jedna od njih je pretraga pomoću određene slike. Pretragu je moguće izvršiti kopiranjem linka sa već postojeće stranice ili postavljanjem slike sa računara na google servis. Na ovaj način će Google prikazati ako se još negdje nalazi ista slika, kao i ponuditi slične slike.

Kako pomoću slike pretraživati Google

1Pretraga slikom je jednostavan proces. Nakon što pokrenemo Google.com u gornjem desnom uglu je potrebno prebaciti na opciju Images (Slike)

2Nakon toga će se Google prebaciti na servis za pretragu pomoću slika. Izgled je isti kao kod standardne pretrage uz dodatak ikone aparata na kraju kolone za upis teksta. Naredni korak jeste da kliknemo na tu ikonu. Nanošenjem kursora miša na ikonu aparata će se prikazati tekst Search by image ( Pretraga pomoću slike)

3Klikom na ikonu aparata će se ponuditi dvije opcije:

  • Paste image URL–  opcija kopiranja linka slike sa neke stranice i pretraga na osnovu toga
  • Upload an image– Postavljanje slike sa računara ili nekog drugog uređaja i vršenje pretrage na osnovu iste.

Nakon što kopiramo link slike ili postavimo neku sa računara za pokretanje pretrage kliknemo na opciju Search by image i Google će prikazati da li se na nekim drugim stranicama nalazi ta ista slika i također će ponuditi slike koje su slične onoj iz pretrage.

Ako slučajno ne znate kopirati link slike koja se nalazi na nekoj stranici donosimo vam pojašnjenje:

Jednostavno na sliku kliknemo desnim klikom miša te odaberemo opciju Copy image adress te zatim u polje za pretragu zalijepimo tu istu adresu.

Kao što možemo vidjeti sa ove slike, Google Chrome pretraživač nudi i u ovom padajućem meniju opciju za pretraživanje pomoću te slike. Klikom na opciju Search Google for image će se u novom prozoru automatski izvršiti pretraga za ovu i dodatne slike slične tematike..

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta