Kako poboljšati pretraživanje na Google

Kako bi omogućio jednostavan pristup milijardama web stranica, ugrađene su mnoge specijalne mogućnosti za pretraživanje na Google-u baš onoga što vama treba.

Kako poboljšati pretraživanje na Google

Pretražujte određene datoteke

Ako želite pronaći određeni dokument, na primjer PDF, unesite pojam koji želite pretraživati te dodajte filetype:pdf. Na ovaj način možete pronaći PostScripte (ps), Office dokumente (doc, ppt, xls), Rick Text (rtf), Plain Text (txt) i mnoge druge.

Isključite rezultate pretrage

Kako biste isključili rezultate pretrage za određeni pojam, dodajte znak minus na taj pojam. Recimo da u rezultate pretrage za pojam Microsoft ne želite da se prikazuju pretraživanja o Windowsima, onda u Google unesite Microsoft -Windows. Također možete kombinirati i prethodne savjete, na primjer Microsoft -Windows -site:wikipedia.org ili Microsoft -Windows -PDF.

Konvertovanje mjernih jedinica i valuta

Za konvertovanje mjernih jedinica ili valuta unesite [broj i jedinica] in [nova jedinica]. Na primjer 40cm in inch ili 40Euro in Dollar.

Kalkulator

Google također ima ugrađeni kalkulator. Za prikaz rezultata unesite vašu kalkulaciju, na primjer 3*5+(sqrt 10)^2. (Naredba sqrt je korjenovanje, a naredba^ je stepenovanje.)

Definiranje riječi

Za definiranje neke riječi ili fraze unesite define [riječ ili fraza]. Imajte u vidu da će rezultati definirati cijelu frazu a ne samo jednu riječ u frazi.

Provjera ispravnosti riječi (Spell Checker)

Ako želite provjeriti da li ste ispravno napisali neku riječ, samo je unesite u Google. Ukoliko vam se u rezultatima pretrage pojavi Da li ste mislili [ispravna riječ] onda ste vjerovatno pogrešno napisali riječ.

Najnovije

Popularno

Više savjeta