Kako kompresovati velike audio datoteke

Bilo da ste producent podcasta, muzičar ili DJ koji stvara muzičke mikseve, morate znati kako kompresovati audio datoteke da biste smanjili njihovu veličinu. Također može biti korisno znati kako kompresovati audio datoteke kada samo želite da zauzmu manje prostora na vašem uređaju.

Evo nekoliko jednostavnih i efikasnih načina da smanjite velike audio datoteke na veličinu kojom se može  lakše upravljati.

Kako kompresovati velike audio datoteke

Monkey's Audio

Većina ljudi ne može čuti ogromnu razliku između MP3 datoteke sa gubitkom od 320 kbps i datoteke od 1411 kbps bez gubitaka, tako da ako ste povremeni slušatelj, format sa gubitkom sa solidnom brzinom prijenosa bi trebao raditi. S druge strane, ozbiljni audiofili i zvučni štreberi mogu biti vrlo posebna grupa i ne vole petljanje u kvalitetu zvuka.

Ako vam je apsolutno potrebna vaša muzika u formatu bez gubitaka, audio kompresor kao što je Monkey's Audio na Windows-u bi trebao učiniti trik. Usluga kompresuje datoteke bez gubitaka i bez ugrožavanja kvaliteta zvuka, a nudi i open-source kod tako da ga programeri mogu koristiti u svojim programima.

Preuzmi Monkey's Audio

Kompresujte MP3 datoteke pomoću iTunes-a ili Apple Music

Ako još uvijek koristite iTunes na Windows-u ili ste se prebacili na Apple Music na macOS-u, možete lako konvertirati i kompresovati audio datoteke nakon što odlučite koju vrstu audio datoteke ćete koristiti. Upute su gotovo iste u obje aplikacije.

U Apple Music-u idite na Preferences > Files > Import Settings. Ili u iTunes-u idite na Preferences > Import Settings.
Pojavit će se novi prozor u kojem možete promijeniti način na koji se datoteke uvoze odabirom druge opcije u padajućem izborniku Import Using.
Za većinu ljudi, odabir MP3 formata će biti poželjniji. Ako želite, možete se odlučiti za nešto niži kvalitet kako biste uštedjeli dodatni prostor klikom na Postavke > Prilagođeno.
Zatim desnom tipkom miša kliknite datoteku koju želite kompresovati i odaberite Kreiraj MP3 verziju.
Softver će zatim kompresovati audio datoteku na osnovu postavki kvaliteta koje ste odabrali i spasiti novu datoteku pravo u vašu muzičku biblioteku.

Audacity

Audacity ima mnoštvo funkcija za snimanje i uređivanje zvuka, ali također kompresuje audio datoteke. Korisničko sučelje može biti zastrašujuće, posebno za one koji nikada prije nisu koristili softver za uređivanje zvuka, ali korištenje za smanjenje veličine datoteke je prilično jednostavno:

Otvorite svoj fajl u Audacityju:

Idite na File > Export i odaberite format u kojem želite sačuvati datoteku.
U okviru Opcije formata odaberite Bitrate Mode (varijabilna ili konstantna), a zatim postavite Quality. Pritisnite Save da sačuvate novi kompresovani fajl.

Audacity vam takođe omogućava da manipulišete stvarnim zvučnim talasima zvuka. Kako su već tihi, možete odabrati ravne dijelove vala i izbrisati ih. Nakon svih ovih koraka, kliknite na File i odaberite Export as MP3  da konvertujete datoteku u format pogodan za pohranu.

Preuzmi Audacity

Web Audio Compressor

Ako ne želite da preuzimate i instalirate softver, možete pokušati koristiti online uslugu. Većina ovih alata nudi mnoge iste funkcije kao i offline alati. Jedna sjajna opcija je Online Audio Converter 123apps, koji je također dostupan kao proširenje za Chrome radi dodatne pogodnosti.

Ima sučelje jednostavno za korištenje koje vam omogućava da odaberete format koji želite. Dostupni su tipični formati kao što su MP3, WAV, M4A i FLAC, ali postoje i neobične ponude kao što je format zvona za iPhone. Možete konvertovati audio fajlove sa svog računara ili sa servisa za skladištenje na mreži kao što su Google Drive i Dropbox.

Klizač vam omogućava da podesite brzinu prijenosa između 64, 128, 192 i 320 kbps, dok kartica Advanced settings vam omogućava da prilagodite stvari poput da li želite mono ili stereo izlaz. Nakon što su ti odabiri napravljeni, jednostavno kliknite na dugme Convert. To je vrlo brz i jednostavan način za smanjenje veličine MP3.

Posjeti:

123apps’ Online Audio Converter

onlineconverter.com/compress-mp3

www.xconvert.com/audio-compressor

www.freeconvert.com/mp3-compressor

Kako kompresovati audio datoteku u Androidu

Ako trebate kompresovati audio datoteku na mobilnom uređaju, postoji nekoliko Android aplikacija koje će obaviti posao. Audio Video Manager je jedna aplikacija koja prilično dobro radi svoj posao. Možete odabrati svoju audio datoteku i konvertirati je u mnoštvo formata, uključujući MP3, AAC ili čak FLAC bez gubitaka.

Možete izvršiti direktnu konverziju datoteke ili odabrati da je kompresujete isto vrijeme. Jednostavno uključite ili isključite opciju Compress, zatim odaberite želite li promjenjivu ili konstantnu brzinu prijenosa i odaberite samu brzinu prijenosa. Možete odabrati bilo šta od vrlo niske kvalitete 32kbps do odličnih 320kbps.

Konačno, pritisnite dugme Convert za početak.

Preuzmi Audio Video Manager

Najbolji alati za kompresovanje podataka

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta