Kako je nastao Twitter

Twitter nije bio prva ideja.Trebali su ga koristiti tinejdžeri, a danas ga koriste i menadžeri. Početna ideja je bila da se zove Twttr. S vremenom Twitter se pretvorio u jedan od najzanimljivijih internetskih komunikacijskih kanala. Donosimo vam par zanimljivih podataka o tome kako je zapravo nastala jedna od danas najpopularnijih društvenih mreža.

Osnovali su ga Jack Dorsey, Ewan Williams i Biz Stone koji su radili su u Odeu, firmi koja je željela iskoristiti tada sve popularniji trend podcastinga odnosno audio i video emisija na internetu. Jack Dorsey smislio je koncept servisa kojim ste putem SMS-a mogli javiti manjim skupinama svojih prijatelja ili poznanika čime se bavite u određenom trenutku. Dorsey je svom timu naveo jednostavan primjer: ukoliko je bio u dobrom klubu, putem servisa mogao bi javiti svojim prijateljima.

twitter
Ewan Williams i Biz Stone

Privatni profili stvoreni su nakon što su neki  korisnici spomenuli kako im je čudno da ih prate ljudi koje ne poznaju. Twttr je postao javno dostupan na rođendan Ewana Williamsa, a pokrenuta je i tvrtka Obvious Corp posvećena isključivo ovom projektu.

Twitter profil ekako.info

U početku poruke nisu bile ograničene na 140 znakova. Tvitovi su ograničeni nakon niza bugova te sve većeg računa za obavijesti koje je Twitter slao SMS-om za sve korisnike koje ste pratili. Ograničenje od 140 znakova dopustilo im je uključivanje cijele poruke u SMS uz korisničko ime.

Danas Twitter ima oko 320 miliona aktivnih korisnika

Twitter je svoj trenutak zgrabio na festivalu South by Southwest u Austinu 2007. Tviteraši su postavili dvije velike plazme u prostoru Interactive dijela konferencije, gdje su se prvenstveno okupljali geekovi, i na njih postavili prenos poruka s Twittera – prvi Twitterwall! Sudionici festivala počeli su spominjati Twitter, a broj tvitova narastao je s 20 na 60 hiljada dnevno.

Nakon što su korisnici počeli koristiti znak “at” odnosno @ za obraćanje jedni drugima, Twitterov tim je spomenutu mogućnost i službeno prihvatio. Također nakon što su korisnici počeli koristiti linkove u svojim porukama, nastali su mnogi servisi za skraćivanje linkova, poput Bit.ly.

Najnovije

Popularno

Više savjeta