Kako funkcioniše online banka

Online banka je jedan segment standardnog poslovanja banke. Novina je to što ona svoje usluge nudi putem interneta pa je bliža većem broju klijenata i omogućava da se svi poslovi urade i bez odlaska u banku.

Fizički susreti sa klijentima su i dalje omogućeni, ali su mnogo rijeđi, a vrijeme je racionalnije iskorišćeno i od strane bankarskih službenika i od strane klijenata. Zbog svih prednosti banka nastoji da što više usluga digitalizuje i tako unaprijedi svoje poslovanje.

Online banka – jednostavnost, dostupnost i brzina usluge

Funkcionisanje online banke se zasniva na ova tri principa i ima za cilj da svako ko ima pristup računaru ili telefonu može da pristupi i koristi usluge banke.

Digitalno bankarsko poslovanje omogućava:

  • Otvaranje računa putem interneta,
  • Online pristup računima,
  • Online raspolaganje sredstvima,
  • Online krediti,
  • Virutelna komunikacija sa bankom,
  • Beskontaktno plaćanje…

Riječ je o raznim finansijskim transakcijama koje izvode uz pomoć informacionih tehnologija što štedi vrijeme, novac i olakšava korišćenje.

Serveri su jednostavni i laki za upotrebu, postoji opcija čuvanja šablona, pregleda prethodnih transakcija…tako da je svakom poslovanje mnogo jednostavnije nego kada su poslove obavljali direktnim odlaskom u banku.

Nema čekanja u redu, zakazivanja sastanaka, odlaska u banku… online servis je dostupan 24/7 pa se poslovi obavljaju tokom čitavog dana, bez zastoja.

Kako zapravo funkcioniše online banka?

Da bi se dobio pristup online banci sve započinje sa dobijanjem računa, a onda i ostvarivanjem drugih prava i usluga iz domena elektronskog bankarstva.

Otvaranje računa se radi potpuno digitalno, za manje od 15 minuta putem interneta i to je prvi korak pristupu banci i njenim uslugama. Klijentima se omogućava pristup elektronskom bankarstvu uz pomoć korisničkog imena i šifre pa svako može da pristupi svom računu i raspolaže novcem.

Banka online omogućava i apliciranje za kredite, ali i plaćanje telefonom, bez kartica ili gotovine, možete otvarati druge račune, dobiti popuste na bankarske usluge… Pogodnosti su brojne i korisne su iz raznih razloga.

Zašto banci odgovara internet poslovanje?

Banke podstiču korišćenje digitalnih servisa i unaprijđuju funkcionisanje online banke iz nekoliko razloga.

Na prvom mjestu jeste zarada jer imaju mogućnost da njihove usluge koriste klijenti koji nisu fizički blizu pa se ciljano tržište širi, a broj klijenata raste.

Banka zahvaljujući tome može da snizi cijenu njenih usluga i da bude konkurentnija tokom poslovanja. Zbog toga se one trude da ponude što raznovrsnije usluge koje imaju digitalnu verziju i tako budu popularne među korisnicima.

Radnici banke se bolje organizuju jer imaju svu dokumentaciju na vrijeme, bolju saradnju sa klijentima i više poslova urade za isto radno vrijeme. I ovo je razlog zašto bankari više nego rado prihvataju inovativni način poslovanja.

Usluge jedne banke su iste od osnivanja, tu su kreditne linije, štedni depoziti, vođenje različitih računa… Koliko god da su ponude iste, internet ih unaprijeđuje i čini lakše dostupnima, a banka stvara još čvršću vezu sa klijentima nego do sada.

Online bankarsko poslovanje je sve interesantnije i ima sve više korisnika. Jedna usluga preporučuje druge pa svako ko je imao na primjer E-banking poželio je i Google pay, otvaraju račune putem interneta i tako raspolažu novcem… Funkcioniše savršeno i nastaviće da bude sve interesantnije.

Najnovije

Popularno

Više savjeta