Kakav je web bio kada je nastao, pogledajte uživo

Želite znati kakav je web bio kada je nastao? Povodom 30 godina interneta, CERN je otvorio stranicu putem koje možete surfati internetom kakav je bio 90-ih.

Kakav je web bio kada je nastao

Sljedećeg mjeseca World Wide Web, iliti internet, slavi 30 godina, U CERN-u, gdje je ideja interneta i začeta, proslava je već počela. Naime, CERN je otvorio posebnu podstranicu, worldwideweb.cern.ch, s koje možete surfati webom, kakav je bio početkom 90-ih godina. Izgleda super, totalni old skul, doduše stranica zna štekati, valjda zbog puno posjeta. Ah, baš kao 90-ih :D Probajte i sami OVDJE

Podsjetimo se, u martu 1989. godine, u Evropskom laboratoriju za fiziku čestica CERN u Švicarskoj, Sir Tim Berners-Lee napisao je dokument ‘Information Management: A Proposal’, kojim opisuje World Wide Web, kako je kasnije nazvan. U CERN-u je 1990. godine uspostavljena i prva mrežna komunikacija putem HTTP protokola, kao temelj za današnji Internet.

Dial-up internet konekcija u razvoju je bila od 1981. godine, a masovno je u svim dijelovima svijeta počela da se koristi u periodu između 1989. i 1991. godine. Tokom 1998. godine internetom je bilo povezano preko 50 miliona korisnika, koji su veze održavali sa preko 25 miliona servera.

Razvoj internet sajtova započeo je tek početkom devedesetih godina prošlog vijeka, pa je 1993. godine postojalo tek oko 100 sajtova. Već 1996. bilo ih je preko 100 hiljada. Do kraja 2012.  godine  registrovana su 634 miliona aktivna veb sajta

 

Izvor: www.racunalo.com

Najnovije

Popularno

Više savjeta