Google maps prati svaki vaš korak iako toga niste svjesni

Otkriveno je da Google Maps prati svaki vaš korak, iako toga većina korisnika čak nije ni svjesna. Google skladišti sve rute kojima ste se kretali u zadnjih 30 dana.

Google maps prati svaki vaš korak iako toga niste svjesni

Dovoljno je da imate instaliranu aplikaciju na telefonu, a kod većine telefona dolazi preinstalirana sa Androidom. Ova opcija je u nekim slučajevima dobra, jer uvijek možete provjeriti ili dokazati kuda ste se kretali, ako je to potrebno, ali s druge strane privatnost korisnika je itekako narušena.

Ovo je link koji i dokazuje da nas Google prati, i na njemu možete vidjeti mapu svog kretanja. Ukoliko pristupate sa kompjutera, morate se logirati na isti račun koji koristite na telefonu.

https://maps.google.com/locationhistory/b/0

Otkriveno je da Google skuplja i skladišti podatke o vašem kretanju, bilo kakve postavke privatnosti i sigurnosti da odaberete. Ipak uz savjete koje donosimo možete smanjiti obim praćenja koji Google ima nad vama.Google maps prati

Kako onemogućiti praćenje i pobrisati historiju praćenja

Nakon što posjetite link iznad i logirani ste na vaš račun, kliknite ikonu za postavke u dodnjem desnom uglu, kako biste pristupili postavkama historije (History settings).

Ovdje možete onemogućiti praćenje. Onemogućavanje historije lokacija neće pobrisati prijašnje podatke o vašem kretanju. Da biste pobrisali prijašnje podatke idite ponovo na početnu stranicu historije lokacija. Početni prikaz je 1 dan, pa u padajućem meniju trebate izabrati opciju prikaza do 30 dana. Ispod kalendara možete naći opciju da pobrišete historiju praćenja određenih dana ili cijelog perioda.

Najnovije

Popularno

Više savjeta