9 načina kako efikasnije pretraživati na Google-u

Svi koristimo Google pretragu svakodnevno, ali često ne možemo doći do željenih rezultata. Postoje trikovi i metode kako efikasnije pretraživati na Google-u.

Vrlo često se dešava da Google pretraga ne ponudi željene rezultate, zavismo od pojma ili riječi koju smo upisali. Također nekada želite naći neki naslov ili rečenicu a ne znate sve riječi u njoj.

9 načina kako efikasnije pretraživati na Googleu

1 Kada niste sigurni za pojam koji tražite

10-nacina-kako-pretrazivati-na-google-uRecimo da tražite neko ime i prezime za koje niste sigurni. Npr. Jennifer Aniston a niste sigurni da li je promijenila prezime u Lawrence. U tom slučaju upisati ćete Jennifer Aniston | Lawrence ili Jennifer Aniston or Lawrence i Google će vas razumijeti. Napomena “|“ simbolćete dobiti kombinacijom Alt Gr + W na tastaturi.

2 Pretraživanje uz pomoć sinonima

U našim jezicima ima mnogo sinonima zbog kojih pretraga može biti neuspješna. Ako želite što precizniju pretragu koristite simbol “~” (Alt Gr + 1). Ako želite pronaći članke o zdravoj hrani, receptima, dijetama i svemu vezanom za zdravlje kroz ishranu, upišite pojam “zdravlje ~hrana“.

3 Pretraga unutar webstranica

Ako želite pronaći neki članak koji ste ranije pročitali na određenoj webstanici, a ne možete ga pronaći jer je bilo davno, koristite ovaj način pretrage. Za tekst koji upravo čitate upisali biste “ekako.info kako efikasnije pretraživati

4 Snaga zvjezdice (*)

10-nacina-kako-pretrazivati-na-google-u-2Kada nas pamćenje izda i ne možemo se sjetiti određene ključne riječi ili broja koji nam je potreban, tu je zvjezdica. Svaku riječ u rečenici koje se ne možete sjetiti zamijenite zvjezdicom “*” (Shift + +). Na primjer ako se ne možete sjetiti naziva popularne sci-fi serije 11.22.63. zvjezdica će zamijeniti bilo koji broj. Upišite 11.22* i pogledajte rezultate.

5 Koristite vremenske odrednice

10-nacina-kako-pretrazivati-na-google-u-godineAko želite pretražiti određeni period u historiji, upišite tri tačke između 2 godine. Ako želite naći otkrića između 1950. i 1970. godine, upišite “Otkrića 1950…1970”

6 Pretraga naslova ili URL-a

Ukoliko želite pretražiti samo naslove članaka ili njihove URL-ove, koristite pojam “intitle:” i zatim upišite željeni tekst.

7 Slične webstranice

10-nacina-kako-pretrazivati-na-google-u-godine-slicne-straniceDa li ste znali da možete tražiti slične webstranice. Ako npr. želite pronaći stranicu sličnu eBayu upišite “related:eBay.com”

8 Cijele fraze

Ako želite pretragu cijele fraze a ne pojedinačnih riječi u njoj, jednostavno stavite frazu pod navodnike (” “).

9 Isključite određene pojmove

Ako želite iz pretrage isključiti određene pojmove, dodajte minus () ispred te riječi. Želite li tražiti sajtove sa knjigama, ali ne želite one koji nude prodaju, upišite “knjige -prodaja“.

Najnovije

Popularno

Više savjeta