Zašto žene teže gube kilograme od muškaraca?

Brojna istraživanja su pokazala da žene teže gube kilograme od muškaraca, a razlozi su različiti:

Zašto žene teže gube kilograme od muškaraca?

1 Žene imaju manju mišićnu masu

 

Mišići su “motori” koji sagorijevaju kalorije za nas, a s obzirom da muškarci imaju veću mišićnu masu, oni prirodno imaju veću stopu bazalnog metabolizma. To znači da čak i bez vježbanja, muškarac će sagorijevati više kalorija dnevno, što dovodi do većeg kalorijskog deficita i gubitka težine.

2 Žene imaju manje testosterona

Velika prednost muškaraca, kada je u pitanju gubljenje težine, je više testosterona. On je anabolički steroid koji potiče rast mišića. Muškarci imaju sedam do osam puta više testosterona od žena. Ukratko, zbog testosterona, muškarci mogu izgraditi mišiće puno lakše od žena. Dakle, ne samo da muškarci imaju veću mišićnu masu, nego te mišiće mogu puno lakše definirati od žena.

3 Hormonske oscilacije

Hormonalne promjene kod žena mogu vrlo lako izazvati nagli preokret na vagi. Žene imaju mjesečne oscilacije u razinama estrogena i progesterona, što dovodi do ciklusa zadržavanja i gubitka vode u tijelu. Kao rezultat toga, mnoge žene ne vide rezultate, iako pravilno jedu i vježbaju.

4 Žene drugačije pohranjuju masnoće

Za ovo je kriva evolucija. Reprodukcija je daleko skuplje nutritivno koštala žene nego muškarce. Drugim riječima, tijelo svake žene se priprema za činjenicu da bi u jednom trenutku moglo hraniti drugo ljudsko biće (trudnoća), stoga pohranjuje masnoće na ključnim mjestima (trbuh, kukovi, stražnjica), ali i zadržava te naslage vrlo “tvrdoglavo”.

5 Žene tope masne naslage drugačije

Žene lakše gube masne naslage na gornjem dijelu tijela, dok se za donji dio treba jako namučiti. To se mijenja u vrijeme trudnoće i dojenja, kad donji dio tijela počinje „odustajati“ od zaliha masnoća. Zanimljivo (ali ne i slučajno), žene imaju tendenciju da pohranjuju dugolančane omega-3 masne kiseline DHA (koje su važne za razvoj bebe tijekom trudnoće) u svojim bedrima.

Najnovije

Popularno

Više savjeta