Zašto bi svako trebao vježbati s opterećenjima?

Rekreativci žele postići razne ciljeve vježbanjem, pa je nekima prije svega važno da izgledaju dobro, a drugi pak žele unaprijediti svoje zdravlje i povećati kvalitetu života, ali svi žele oboje- izgledati fit i biti fit. Na tim ciljevima se može raditi na različite načine te kombinirati razne trening metode i aktivnosti koje će poboljšati naše sposobnosti i natjerati tijelo na brojne pozitivne promjene prenosi Index. Sve to su razlozi zašto bi svako trebao vježbati.

Zašto bi svako trebao vježbati s opterećenjima?

Želimo li izazvati veliki broj promjena i izvući mnoge benefite iz treninga, zasigurno to možemo učiniti vježbajući s opterećenjima. Iako ste možda mislili kako su utezi rezervirani samo za one kojima je cilj izgraditi velike mišiće i sportaše, trening s opterećenjima idealno je rješenje za rekreativce oba spola, razne dobi i životnih navika. Stoga je mnogo razloga zašto biste trebali vježbati s opterećenjima.

Ubrzanje metabolizma – masno tkivo ne troši puno kalorija, dok mišići već povećavaju sagorijevanje kalorija čak i kada ništa ne rade. Treningom s opterećenjima možete izgraditi nekoliko kilograma mišićne mase, te se riješiti viška masnih naslaga. Ta mala promjena će već imati utjecaj na ubrzanje metabolizma.

Jačanje vezivnog tkiva – osim mišića, vježbe s utezima jačaju ligamente i tetive koje imaju važnu ulogu u lokomotornom sustavu, pa će to smanjiti rizik od ozljeda pri svakodnevnim pokretima i sportu.

Rješavanje posturalnih problema – način života modernog čovjeka dovodi do slabljenja mnogih mišića, onih velikih, ali i onih malih koji služe kao stabilizatori kralježnice. Jačanjem tih mišića popravit ćete svoju posturu i probleme koji dovode do bolova pri sjedenju, stajanju i kretanju.

Održavanje gustoće kostiju – starenjem dolazi do prirodnog gubitka koštane mase, a žene su posebice osjetljive jer pretežito njih pogađa osteoporoza. Vježbanje s utezima upravo to može spriječiti jer znatno utječe na održavanje koštane mase.

Manji rizik od pojave dijabetesa – treningom s utezima dobro se kontrolira glukoza u krvi, a jedan je od ključnih faktora koji imaju ulogu smanjenju rizika od nastanka dijabetesa.

I naravno, možete izgledati dobro – vježbanje s utezima ne mora nužno značiti izgradnju ogromnih mišića, dapače, niti ne možete slučajno izgraditi velike mišiće. Povećanje mišićne mase, a smanjenje potkožnog masnog tkiva najbrže dolazi treningom s opterećenjima, a upravo takav sastav tijela daje dobar izgled.

Instagram eKako

Najnovije

Popularno

Više savjeta