Vježbanje za vrijeme menstruacije – 5 istina koje morate znati

Mnoge žene preskaču vježbanje za vrijeme menstruacije, ali onih dana u mjesecu fizičke aktivnosti ne biste se trebali (uvijek) odreći. Donosimo 5 istina koje svaka žena treba znati o vježbanju tijekom menstruacije.

Vježbanje za vrijeme menstruacije

1. Vježbanje olakšava simptome povezane s mjesečnicom

Uz bolove, nadutost i razdražljivost fizička aktivnost vjerojatno vam je zadnje na pameti kad imate mjesečnicu, ali tjelovježba tih dana u mjesecu zapravo može ublažiti nelagodne simptome. Što ste općenito aktivniji i redovitiji s vježbanjem to ćete imati normalnije mjesečnice – uz manje grčeva i uz umjereno krvarenje.

Kada se znojite voda izlazi iz tijela te se tako možete riješiti nadutosti trbuha. Tjelovježba također potiče lučenje endorfina koji popravljaju raspoloženje te mogu odvratiti misli od nelagode i boli. Nedavna studija je pak otkrila povezanost redovitog vježbanja sa slabijim simptomima PMS-a.

2. To je najbolje vrijeme za intervalni trening visokog intenziteta

S početkom menstruacije razina estrogena i progesterona pada zbog čega žene sagorijevaju kalorije lakše nego kada je estrogen visok te se masnoće sporije razgrađuju. Zbog te hormonalne promjene vaše tijelo može žešće ‘zapeti’ te možete više profitirati od kratkih vježbi visokog intenziteta nego što biste tijekom ostatka ciklusa.

3. Lakše podnosite vrućinu

Temperatura tijela niža je tijekom menstruacije zbog pada razine hormona. Tijekom menstruacije također se sporije umaramo, a tijelo je sposobno podnijeti više topline. Dakle, tada lakše podnosimo vruć i vlažan zrak.

4. Tjelovježbu si možete učiniti ugodnijom

Želite li preduhitriti menstrualne bolove i tako ne propustiti trening tabletu za ublažavanje boli možete popiti i 24 do 48 sati prije početka menstruacije. Nemate li redovitu menstruaciju pa ne znate kad će točno početi tabletu popijte kad krenu prvi znakovi boli.

5. U redu je uzeti pauzu od vježbanja

Uz sve prije rečeno, ako nikako niste raspoloženi za tjelovježbu nemojte osjećati grižnju savjeti ako ne odete na trening. I lagana šetnja računa se kao vježbanje te vam može pomoći da se osjećate bolje. Ako se zaista osjećate loše i nije vam do nikakvog kretanja u redu je provesti dan, dva bez tjelesne aktivnosti.

Najnovije

Popularno

Više savjeta