Trenirajte s girjom i imajte savršeno tijelo

Girje (eng. kettlebell), poznate i pod nazivom rusko zvono, rekvizit su koji se od davnina koristi u tjelesnoj pripremi vježbača, vojnika i sportaša.

Trenirajte s girjom i imajte savršeno tijelo

Tijekom prošlih stoljeća mnogi stručnjaci u kondicijskoj pripremi zaboravili su ili nisu poznavali koristi ovog rekvizita, no usprkos tome girja je našla mjesto u modernom sustavu kondicijske treninga sportaša i rekreativaca piše Index.

Velika razlika i prednost girje u odnosu na bučice je specifičnost njene izrade i oblika gdje se neovisno o njezinoj masi centar težišta nalazi u središtu kugle (bez dva kraka sile kao bučica).

Prednost korištenja girja je višestruka, od kojih treba spomenuti jednostavnost i zanimljivost primjene, slobodu pokreta te razvoj brojnih motoričkih sposobnosti. U okviru motoričkih sposobnosti radom s girjama poželjno je razvijati eksplozivnu snagu, mišićnu izdržljivost, koordinaciju, pokretljivost i stabilnost.

Girje su danas prisutne u različitim masama od svega 2 kg do 64 kg. Ova raznolikost dodatno pospješuje individualizaciju prilikom rada s osobama kako u rekreativnom tako i vrhunskom kondicijskom treningu.

Najnovije

Popularno

Više savjeta