Šta jesti prije i poslije treninga?

Pravi odabir hrane prije i nakon treninga je jednako važan kao i sama vježba, ali znate li šta jesti prije i poslije treninga?

Prvo, jedite više obroka tijekom dana koji imaju niski glikemijski indeks, a ipak dovoljno ugljikohidrata kako se ne bi osjećali tromo i umorno. Ujutro jedite više ugljikohidrata, dok ih navečer izbjegavajte. Večera bi trebala biti bogata proteinima.

Šta jesti prije i poslije treninga?

Urednica poznatog magazina Hip & Healthy Sadie MacLeod  je podijelila nekoliko savjeta o prehrani prije i poslije tjelovježbe:

PRIJE TRENINGA

Kad je u pitanju jelo prije treninga, složeni ugljikohidrati su vaš novi najbolji prijatelj! Oni se sporo probavljaju i polako ispuštaju šećer u krvotok kako bi imali veću razinu energije. Za još bolje preformanse, pomiješajte ugljikohidrate s proteinima, npr. kriška raženog kruha s maslacem od orašastih plodova.

Smoothie je također sjajan način da dobijete sve hranjive tvari potrebne za trening. Koristite bobičasto voće, pomiješano s bademovim mlijeko ili grčkim jogurtom. Jedite uvijek 45 minuta do sat vremena prije vježbanja.

NAKON TRENINGA

Poslije treninga najvažnija je re-hidracija. Tijekom treninga gubimo velike količine vode iz tijela – bilo znojenjem (organizam hladi tijelo) ili mišićnom kontrakcijom.

Nakon napornog vježbanja preporučuje se obrok bogat proteinima jer pomažu oporavku mišića. Mnogi zato poslije treninga posežu za tunom ili lososom, ali možete pojesti i piletinu ili napraviti omlet. Također bi trebali konzumirati dosta mješovitog povrća kako bi osigurali organizmu prijeko potrebne minerale i vitamine.

Najnovije

Popularno

Više savjeta