Sklek vježba koja aktivira cijelo tijelo

SVIMA poznata sklek vježba nije samo vježba koja aktivira ruke i rameni pojas, važnost ove vježbe je puno dublja.

Sklek vježba koja aktivira cijelo tijelo

Sklekovima razvijamo ne samo već navedenu jakost gornjih ekstremiteta već i vrlo važnu stabilnost trupa. Ovu vježbu mogu izvoditi ljudi različite razine treniranosti od početnika pa sve do vrhunskih  sportaša i njome imati vrhunske benefite.

Sklekovi imaju jako dobru progresiju odnosno mijenjanjem položaja ruku i nogu povećavamo ili smanjujemo opterećenje, a ujedno cijelo vrijeme manipuliramo težinom vlastitog tijela.

Prilikom izvođenja sklekova moramo paziti na nekoliko detalja. Prvi je svakako cijelo vrijeme držati aktivan trup, zategnute mišiće stražnjice te aktivne mišiće natkoljenice. Za dodatno stvaranje tenzije u cijelom tijelu pokušajte jagodicama prstiju stiskati u podlogu. Tenzija je jako bitna zato što njome “učimo” mišiće da budu što aktivniji te stvaramo preduvjet za dobro i kvalitetno funkcioniranje organizma i mišića prilikom treninga i svakodnevnih radnji.

Pokušajte se sami testirati te time vidjeti u koju kategoriju sklekova pripadate. Zadatak je izvesti od svakog dijela progresije po 10 ponavljanja. Ukoliko niste u mogućnosti pravilno izvesti redom navedene zadatke, zadržite se na razini te ne prelazite na sljedeću dok je ne uspijete pravilno izvesti u potpunosti.

Igrajte se s težinom vlastitog tijela i shvatite da dugoročno možete raditi na već opisanoj jakosti gornjih ekstremiteta i stabilnosti trupa “samo” jednostavnom i svima dobro poznatom vježbom – sklek.

1. Sklekovi na koljenima

2. Sklekovi ruke na povišenju

3. Klasični sklekovi na podu

4. Sklekovi noge na povišenju

5. Jednoručni sklek ruke na povišenju*

6. Jednoručni sklek na podu*

7. Jednoručni sklek noge na povišenju*

* Jednoručni sklek je izveden pravilno samo ako donji dio leđa cijelo vrijeme stoji u stabilnom položaju bez rotacija.

Najnovije

Popularno

Više savjeta