Povreda članka: Kako reagovati i šta uraditi

Kako reagovati odmah kada je u pitanju povreda članka, kad dolazi do sportskih povreda, ako je riječ npr. o iščašenom članku – jednoj od najčešćih povreda?

Povreda članka: Kako reagovati i šta uraditi

Najbolje da se držite pravila RICE R rest I ice C compression E elevation. Početak, dakle, znači da prestanemo sa sportskom aktivnošću, jer bi inače uzrukovali još dodatne povrede; stavite led na povrijeđeno mjesto da smanjite nastanak još većih povreda zbog krvarenja i oticanja (ali pazite, ne na golu kožu!!!); kompresija ili povijanje predjela, najbolje s elastičnim zavojem (ali ne prejako da ne prekinete dotjecanje krvi) i elevacija ili podizanje povrijeđenog mjesta, npr. noge kod iščašenog gležnja iznad nivoa srca da spriječite oticanje. Preporučeno je i dodavanje prehrambenih dodataka, koji sadržavaju MSM i aloe veru, koji djeluju protivupalno.

Kakav je postupak liječenja?

Ukoliko je riječ o manjem iščašenju članka, preporučuje se hlađenje povrijeđenog predjela još nekoliko dana do 3-puta na dan 10-15 minuta, još uvijek se preporučuje elevacija uda za smanjenje oticanja i na kraju zabrana sportskih aktivnosti.

Ukoliko su bolovi vrlo snažni, a povrijeđeni predjel jako otećen i kad hodanje prati bol, odmah se savjetujte s doktorom . Potreban je pregled kod stručnjaka da postavi pravu diagnozu, možda je već došlo do povreda mekih tkiva (mišića, vezivnog tkiva, …) ali do povreda kostiju, što može zahtijevati daljnje liječenje. Kod povreda mekih tkiva obratite se fizioterapeutu, koji s pomoću aparata i manualnih tehnika pripomogne stvaranju optimalnih uvjeta za najbolje i što brže zacjeljivanje, pokaže vježbe i provjeri vaše hodanje.

Dodatak protivupalnih dodataka i dodataka sa učinkom na zglobne strukture, kao što su hondroitin sulfat i glukozamin sulfat, a za vrijeme samog postupka rehabilitacije pomaže u bržoj i uspješnoj rehabilitaciji.

Koliko vremena obično traje liječenje odnosno rehabilitacija?

Vrijeme rehabilitacije zavisi od više faktora, starosti pacijenta, tjelesne pripremljenosti i naravno od vrste povreda. Od nekoliko dana do više mjeseci. U boljoj je kondiciji povrednik i mlađi što je, brže će biti poboljšanje.

Koji dodaci sportske opreme mogu pomoći

Kad se brinemo za dobro stanje zglobova i struktura uz zglobove, možemo sebi pomoći i s konzumiranjem prehrambenih dodataka, koji sadržavaju npr. hondroitin sulfat i glukozamin sulfat za jačanje hrskavičnih struktura; kolagenske bjelančevine, hialuronsko kiselino, kalcij, magnezij i vitamine za očuvanje te poboljšanje stanja zglobova i MSM te aloe veru, koji djeluju protivupalno.

Kako možemo spriječiti povrede

Za spriječavanje povreda članka mogu pomoći vježbe za propriocepciju, primjerna obuća, dobro “ojačane” strukture, koje osiguravaju stabilnost (vezivna tkiva, mišići…), prehrambeni dodaci itd…

Najnovije

Popularno

Više savjeta