Pjenasti valjci – „besplatna masaža“

Pjenasti valjci (eng. Foam roller) relativno su novi rekviziti u kondicijskoj pripremi vrhusnkih sportaša ali i u fitnessu. Jednostavnost njihova korištenja, ali i naravno dobrobiti smještaju ih u veoma korištena pomagala.

Pjenasti valjci – „besplatna masaža“

Jednostavno je primjetiti da valjcima masiramo naše mišiće te nam oni pružaju brzi oporavak ali i „besplatnu“ masažu. Priča o pjenastim valjcima je malo dublja, mišići tijekom korištenja stvaraju bolne točke (eng. Trigger point) koje nam smanjuju opseg pokreta u pojedinom zglobu prenosi Index. Opseg pokreta je jako važan zbog tehnike izvođenja pojedine vježbe. Tehnikom izvođenja koja uvijek mora biti besprijekorna upravo maksimiziramo učinak svakog treninga i vježbe.

Pjenastim valjcima „razbijamo“ bolne točke i stvaramo preduvijet za dobru mobilnost ali naravno i tehniku. Lako je zaključiti da prije svakog treninga moramo koristiti pjenaste valjke te nakon toga kao pripremu dobro se istegnuti. Što bi se dogodilo da koristimo samo istezanje? Bolne točke (čvorići) bile bi sve zategnutije te bi se s vremenom i naša mobilnost jako smanjila.

Pjenaste valjke trebalo bi svakodnevno koristiti pa čak i kad ne trenirate. Znanstvena istraživanja govore da bi se na svakom mišiću trebalo zadržati do 45 sekundi bazirajući se na točke koje bole. Valjcima možemo vršiti kompresiju na mišiće potkoljenice, natkoljenice,stražnjice i cijele kralježnice.

Vježbe valjanja pogledajte u kratkom videu:

Najnovije

Popularno

Više savjeta