Pilatesom do boljeg zdravlja

“Nakon 10 treninga osjetit ćete razliku, nakon 20 vidjet ćete razliku, a nakon 30 treninga imat ćete posve novo tijelo.”.

Ovim je riječima Joseph Pilates, osnivač pilates metode vježbanja, stvorio pilates obećanje. Ono obuhvaća šest osnovnih načela vježbanja koja će vaše tijelo dovesti do željene i nadasve zdrave promjene, prenosi Index.hr.

Pilatesom do boljeg zdravlja

Vaše je tijelo dar koji se teško može kupiti novcem te ga i tako treba tretirati. Da biste bili na dobroj stepenici prema zdravlju, bitno je razumjeti i cijeniti građu vlastitog tijela, shvatiti kako je sinergija svakog pojedinog dijela tijela potrebna da bi cjelina funkcionirala pravilno. Ako jedan sastavni dio ne funkcionira dobro, doslovce može doći do kolapsa čitavog sustava. Stoga, krenite korak dalje. Dajte si vremena i upoznajte se s osnovnom terminologijom mišićno-koštanog sustava i pokušajte maksimalno upoznati svoje tijelo.

Kako biste u svemu tome uspjeli, bitno je poznavati šest osnovnih načela koja se osim na pilates metodu, odnose i na druge načine vježbanja, odnosno druge tjelesne aktivnosti.

Načela vježbanja pilates metode

Prvo i osnovno načelo vježbanja je kontrola. Kontrola znači pravilno izvođenje pokreta bez žurbe, bez trzajeva  i efikasno.

Nepravilni pokreti donose najmanju korist. Tijekom svake vježbe od vas će se tražiti da neprestano prilagođavate položaj udova tako da ih pomičete s mjesta gdje se nalaze, prema mjestu gdje bi trebali biti. Pilates okvir bitan je za pravilno držanje. Od ramena do ramena, od kuka do kuka, vaš torzo čini „okvir“ ili kvadrat, koji služi kao referentna točka za držanje ostatka tijela. Stoga svaki pokret koji izvodite, izvodite pomoću okvira što zahtijeva potpunu kontrolu.

Koncentracija

Pilates metoda vježbanja zahtijeva vašu usredotočenost u smislu koncentracije koja se prenosi s vježbe na vježbu. Vaš um bi trebao aktivno sudjelovati u cijelom treningu. Prolazeći svoju rutinu, stvarajte naviku mentalnog skeniranja tijela, od glave do nožnih prstiju.

Centriranje

“Core”, ili “powerhouse” sinonimi su za mišiće abdomena, stražnjice i donjeg dijela leđa. “Powerhouse” podrazumijeva centar snage i kontrole ostatka tijela. Svaka vježba u pilates sustavu je vježba za vaš centar. Na samom početku morat ćete se neprestano podsjećati da vježbate iz središta tijela. Bitno je pozornost pokloniti početku svake vježbe i osvijestiti pravilan početni položaj svake vježbe.

Disanje

Opće je pravilo da izdisaj kod težeg dijela vježbe olakšava njeno izvođenje i pomaže da svaki pokret koji izvedete bude fluidan. Dah možete koristiti kako biste njime označili i tempo izvođenja vježbe. Koordinacija disanja i izvođenja vježbe trebala bi ojačati vašu sposobnost u daljnjim treninzima.

Preciznost

Preciznost bi trebala biti cilj svake vještine, bilo to radno mjesto ili se odnosilo na fitness program.

Prilikom učenja svake nove vježbe uvijek razmišljajte o tome koja je sljedeća razina. Kako možete poboljšati vježbu te kako ona može biti učinkovitija. Uvijek nastojte promišljati o tome koji dio tijela kako reagira na određenu vježbu i što ste točno odradili datom vježbom. Budite svjesni onog što radite i što je Vašem tijelu potrebno.

Fluidnost

Slijed kojim se kreće vaša kralježnica zapravo je umanjen prikaz slijeda kojim se kreće vaše tijelo. Kralježnica funkcionira tako da osjećate svaki kralježak te se izvija gore-dolje. Kralježak po kralježak.

Fluidnost kao posljednje načelo pilatesa, sinteza je svih prethodnih koncepcija. Ako nadzirete svoje pokrete, izvodite iz centra snage, usredotočeni ste na pravilno izvođenje vježbe, dišete potpuno i duboko i precizno se pomičete, postižete fluidnost pokreta.

Pilates sljedovi u tom slučaju biti će puno lakši. Pilates tada postaje “poezija”  u pokretu za um i tijelo.

Najnovije

Popularno

Više savjeta