Osnovni pokreti koji se moraju vježbati

Rekreativci često gledaju na vježbe kao na vježbe za određene mišiće; kako će nekom vježbom samo stimulirati ciljane mišiće, a zaboravljaju vježbe vježbati kao cjelovite pokrete. Prije svega, to se odnosi na složene vježbe koje bi ipak trebale prevladavati u svakom treningu u kojem se izvode bilo kakve vježbe snage ili jakosti.

Trening se može planirati na jako puno različitih načina, mogu se koristiti razni rekviziti, pa tako postoji i bezbroj vježbi koje će nekom odgovarati više ili manje, ovisno o stupnju treniranosti pojedinca i ciljevima koje želi ostvariti, prenosi Index. Međutim, bez obzira na to na koji način vježbate, morate se pobrinuti da vaš trening sadrži sve važne osnovne pokrete:

Osnovni pokreti koji se moraju vježbati

Čučanj – pokret čučnja izuzetno je važan za razvijanje mišića donjeg dijela tijela te mora biti neizostavni dio treninga. Postoji puno varijacija čučnja poput stražnjeg ili prednjeg čučnja, goblet čučnja, skok-čučnja, jednonožnog čučnja i mnoge dr.

Mrtvo dizanje – podizanje predmeta s tla spada u osnovne čovjekove kretnje, stoga je važno taj pokret naučiti i vježbati. Mrtvo dizanje se također može raditi s raznim rekvizitima; klasično mrtvo dizanje, rumunjsko mrtvo dizanje, sumo dizanje i dr.

Potisak – vježbe u kojima se rukama vrši pokret potiska, gurajući tijelo od podloge ili gurajući vanjsko opterećenje od tijela. Tu spadaju vježbe poput bench press-a, sklekova, military press-a i sl. Mišići koji najviše sudjeluju u potiscima su mišići prsa i ramena, te triceps.

Povlačenje – u pokret povlačenja spadaju one vježbe kojima se rukama primiče tijelo ili primiče vanjsko opterećenje tijelu, te u kojima najviše sudjeluju mišići leđa, zadnjeg dijela ramena i biceps. To su vježbe poput zgibova, veslanja u pretklonu ili sjedećeg veslanja, jednoručno povlačenje i dr.

Pregledajte svoj sedmični program vježbanja. Ako vam nedostaju neki od ovih pokreta, ili nisu ravnomjerno raspoređeni, obavezno dodajte vježbe kojima ćete uvesti ravnotežu u vaš trening. Sadrži li vaša trening rutina vježbe koje izvode sve ove pokrete, zasigurno ćete aktivirati i razviti sve mišiće na tijelu.

Najnovije

Popularno

Više savjeta