Oporavak jednako važan kao trening

Ukoliko želite maksimizirati učinak treninga i vježbanja morate paziti i voditi brigu o dobrom oporavku. Shvaćanje oporavka između treninga donosi vam ne samo već navedeni maksimiziran učinak treninga, nego i znanstveno dokazano veću motivaciju za daljnje vježbanje i treniranje prenosi Index.

Oporavak jednako važan kao trening

Postoji nekoliko vrsta oporavka koje možemo koristiti nakon treninga da bi tijelo ostalo u pravilnom balansu. Jednostavno je zaključiti da treniranje bez korištenja metoda oporavka dovodi tijelo do pretreniranosti te direktno time smanjene psihofizičke karakteristike.

Metode oporavka koje možete koristiti su:

ISTEZANJE – nažalost svjedoci smo sve manjeg “dosadnog” istezanja prije i poslije treninga. Istezanje je važan čimbenik koji nam na početku treninga ubrzava živčane impulse koji pokreću naše mišiće te time omogućuje kvalitetnije izvođenje treninga. Na kraju treninga istezanje nam oporavlja mišiće i opušta ih. Početak treninga trebao bi biti pokriven istezanjem na dinamičan način, a kraj na statičan.

PREHRANA I SUPLEMENTACIJA – znanstveni radovi upućuju na to da trening bez prehrane ima jako mali učinak na transformaciju našeg tijela. Kvalitetna prehrana i suplementacija je važan čimbenik ukoliko se bavimo nekom vrstom tjelovježbe. Za dodatne najnovije vijesti iz domene prehrane vrlo jednostavno se možete poslužiti rubrikom Prehrana u IndexFitu.

MASAŽA – njome ubrzavamo biokemijske procese u organizmu, pomažemo našim mišićima da se što prije “odmore” te stvaramo dobar preduvjet za treninge koji nas čekaju. Mnogima od vas masaža je vjerojatno ili skupa ili teško dostupna stoga možete koristiti pjenasti valjak (eng. foam roller) koji isto tako masira naše mišiće.

SAUNA – svaka modernija teretana mora imati saunu koja je jednako važna kao i gore navedena prehrana. Njome dolazi do vazokonstrikcije i vazodilatacije krvnih žila čime otklanjamo štetne metabolite koji su treningom nastali u organizmu. Isto tako saune igraju važnu ulogu u čišćenju kožnih pora čime radite vrlo jeftini piling kože.

KONTRASTNE KUPKE – ovom metodom na jednak način dolazi do sužavanja i širenja krvnih žila čime brzo otklanjamo toksine te ubrzavamo oporavak. Kontrasne kupke možete koristiti svakodnevno nakon treninga na način da se tuširate naizmjenično u hladnoj pa u toploj vodi. Znanost govori da hladni tuš treba biti do 8 stupnjeva a topli do 35 stupnjeva koje koristimo po dvije minute svaki.

Najnovije

Popularno

Više savjeta