Naučite pravilno disati i smanjite mišićnu napetost

Tokom dana pokušajte što češće duboko udahnuti, a ako vam je cilj popraviti imunitet, poboljšati kvalitetu krvi, smanjiti umor, nervozu i depresiju, odvojite vrijeme za vježbe disanja piše Index. Vježbe disanja otvoriti će vaše dišne puteve te aktivirati disanje i protok energije.

Naučite pravilno disati i smanjite mišićnu napetost

Zanimljiva činjenica jest da čovjek tokom jednog dana udahne oko 22.000 puta prilikom čega se troši puno energije ali se istovremeno pomoću disanja dobiva energija. Udio energije koji dobivamo iz hrane se povećava u nedostatku kvalitetnog zraka ili zbog neadekvatnog načina disanja.

Potrebu za detoksikacijom naše tijelo 70% ispunjava kroz disanje, a samo 20% kroz kožu. Iz tog podatka jasna je važnost disanja za eliminaciju štetnih tvari iz organizma. Idealno bi bilo smanjiti broj udisaja na 6-8 u 1 minuti ali povećati, a obujam udahnutog zraka povećati. Na taj bi način unijeli veću količinu zraka uz manju potrošnju energije koju biste osim za održavanje koristili i za obnavljanje i napredovanje.

Idealan plan disanja

– priprema za disanje stimulacijom akupresurnih točaka

– izvođenje vježbi u kojima se pokret usklađuje s disanjem – joga, Tai Chi…

– svjesno praćenje disanja te vježbanje valovite, lateralne i duboke tehnike disanja

Priprema pomoću akupresurnih točaka

– tokom 1 minute masirajte liniju uz hrbat nosa kratkim pokretima gore-dolje, na taj način otvoriti ćete prolaze u nosu za dah.

– kružnim pokretima prstiju masirajte točke uz rub lijeve i desne nosnice, time ćete pospješiti otvaranje nosnica, protok energije te prokrvljenost.

– točku u bazi palca tretirajte snažnim dubokim pritiskom, moguće je da ćete osjetiti laganu bol, no na taj način usklađujete respiratornu aktivnost i regulirate respiratorne prolaze.

Najnovije

Popularno

Više savjeta