Najvažnije stvari za izgradnju mišića

Svi koji su probali znaju kako nije nimalo lako izgraditi mišiće. Iako neki možda žele samo malo povećati i učvrstiti mišiće, vrlo brzo se uvjere kako je to težak posao i kako se za svaki gram mišića treba dobro potruditi. Trening je važan i presudan faktor u izgradnji mišićne mase, ali svakako ne i jedini, stoga nije dovoljno samo dizati utege ili raditi vježbe snage, već treba uskladiti vježbanje i ostale faktore bitne za izgradnju mišića.

Najvažnije stvari za izgradnju mišićaza izgradnju mišića

Evo na što sve trebate misliti ako želite povećati svoje mišiće:

1. Odaberite pravi način vježbanja

Neće bilo kakav trening stimulirati mišiće na rast. Kako bi vaše tijelo natjerali da poveća mišićnu masu, potrebno je vježbati s opterećenjima; bilo da je riječ o vježbanju s težinom vlastitog tijela ili vanjskim opterećenjima poput utega i ostalih rekvizita.

2. Progresija na treningu

Mišići se neće razvijati i rasti ako postepeno ne napredujete na treningu. Morate vježbati sa sve većim opterećenjima, raditi više vježbi, više serija i ponavljanja. Nastavite li stalno vježbati isto, kao u početku, nećete stimulirati mišiće na rast.

3. Prilagodite prehranu

Možete zaboraviti na mišiće ako ne vodite računa o adekvatnoj prehrani. Prije svega, za optimalan mišićni razvoj prehrana mora biti bogata proteinima koji su jedini materijal od kojih se mišići izgrađuju, ali isto tako, potrebno je povećati ukupni unos kalorija kako bi se nadoknadila sva energija potrošena na treningu i osigurala energija za oporavak i adaptaciju.

4. Kvalitetno odmarajte

Ono što mnogi ne znaju jest da mišići ne rastu za vrijeme treninga, već za vrijeme odmora. Osigurajte vašem tijelu 7-9 sati neprekidnog sna tijekom noći, te pripazite da vas trening u kombinaciji s ostalim aktivnostima ne iscrpljuje. Konstantan nedostatak sna i adekvatnog odmora negativno utječe na metabolizam i usporava rast mišića.

5. Zadržite kontinuitet i budite strpljivi

Većina rekreativaca vježba periodično s dužim pauzama i velikim razmacima između treninga. Često preskaču trening kada se osjećaju malo umorno ili bezvoljno, te im vježbanje nije jedan od prioriteta. Takav pristup neće vas dovesti do rezultata; mišići moraju biti kontinuirano stimulirani na rast i razvoj. Vježbajte redovito, hranite se pravilno i redovito, i odmarajte se redovito, pa rezultati neće izostati.

Najnovije

Popularno

Više savjeta